< Inapoi

Blog > Produse pentru desenat, colorat > Rechizite pentru micii și marii artiști | Autograf.ro

Rechizite pentru micii și marii artiști | Autograf.ro

Publicat de: Gabriel Stanescu

14 septembrie 2022

Abilitatea de a colora, de a decupa sau de a modela trebuie dezvoltată cât mai devreme, chiar înainte de grădiniță, iar aceste activități trebuie exersate, deoarece țin copiii departe de ecran, petrecând timp de calitate singuri sau în compania unui adult. Mai mult decât atât, aceste activități sunt esențiale în educația timpurie, pregătind copiii pentru școală. Un copil care colorează și desenează de mic va învăța mai rapid să scrie literele de mână și sunt șanse mai mari să aibă un scris frumos, deoarece va ști cum să țină stiloul și cum să-l folosească cu ușurință.

Din acest motiv, chiar dacă orele de pictură și de lucru manual în clasă sau acasă sunt cele care produc cel mai mult deranj, copii trebuie încurajați cât mai mult să-și dezvolte creativitatea și să fie lăudați pentru proiectele realizate, indiferent de rezultat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, viitorii artiști au nevoie de câteva rechizite esențiale, pe care le pot folosi și acasă, și la școală sau grădiniță.

Fie că ai un copil care adoră că desene și să picteze, fie un elev care se pregătește pentru a studia artele plastice, iată un ghid cu instrumentele necesare pentru începători. De asemenea, vei regăsi și câteva ponturi despre cum să descoperi maniere noi de a utiliza și reutiliza lucruri pe care cu siguranță le ai prin casă și care pot deveni, de ce nu, obiecte de decor.

Rechizite pentru micii artiști

Categoria micilor artiști cuprinde atât copiii de la grădiniță, cât și toți cei care sunt pasionați de artele plastice, dar nu au apucat încă să studieze îndeaproape domeniul. Așadar, ei vor avea nevoie de toate ustensilele folosite pentru a crea, de la foarfeci la hârtie de tot soiul, fără a pătrunde în lumea desenului grafic sau a picturii la nivel avansat.

Astfel că, iată instrumentele esențiale pentru desenat/ colorat/ pictat:

Bloc sau caiet pentru desen

Blocul sau caietul de desen trebuie să aibă o hârtie destul de groasă, pentru a nu permite transferul culorii pe verso. Indiferent de dimensiunea aleasă, hârtia pentru pictat trebuie să fie rezistentă. De asemenea, pentru cei mai inspirați dintre artiști, planșele sau pânzele speciale pentru pictură vor fi apreciate.

Creioane de colorat și carioci

Un alt element important pentru desen și pictură deopotrivă sunt culorile. Inclusiv creioanele colorate, creioanele cerate sau cariocile trebuie să fie pigmentate și ușor de folosit, fără a necesita o presiune mare pentru a genera culori puternice. Seturile de 24 de culori sunt recomandate începătorilor, întrucât micii artiști se vor bucura de o multitudine de nuanțe și astfel pot experimenta cu adevărat bucuria desenului.

Culorile acrilice sau pe bază de apă

Pentru cei mai mici dintre elevi, mai ales la grădiniță, sunt recomandate culorile pe bază de apă, datorită ușurinței cu care pot fi folosite. Cele acrilice, la fel ca și culorile pe bază de ulei sunt utilizate mai ales pentru picturile pe pânză. Alege un set de cel puțin 12 culori, pentru ca cel mic să poată utiliza și crea noi nuanțe în voie.

Pensule

Pensulele de calitate sunt foarte importante pentru pictori. Se diferențiază prin formă, lungimea mânerului, dar și prin mediul de pictură în care pot fi folosite (apă, ulei). Pentru cei mai mici, sunt recomandate câteva pensule de dimensiuni diferite (una plată, una rotundă, câteva pensule subțiri și una mai groasă).

Paletă de amestecat culorile

Și în acest caz există o multitudine de variante. De la paletele clasice, fabricate dintr-un plastic ușor până la cele de lemn, folosite mai ales de profesioniști, toate sunt utile pentru amestecul ușor și corect al culorilor. Poți folosi, de asemenea, și orice suprafață plată pe care o ai prin casă cum ar fi, de exemplu, o farfurie mică de plastic. Ai grijă însă la materialele care absorb culoarea, precum cartonul sau hârtia.

Creioane grafit

Aceste creioane sunt utile mai ales pentru cei care experimentează cu desenul în creion. Pentru aceștia vor fi necesare și o gumă de șters, o riglă și o ascuțitoare. Există o clasificare a creioanelor din grafit, care permit folosirea lor în anumite tehnici: de exemplu, creioanele marcate cu H sunt mai grele, mai dure și lasă mai puțină culoare pe hârtie, în timp ce creioanele marcate cu B sunt moi și mai pigmentate. Cel mai cunoscut model de creion grafit este HB, utilizat de toți elevii.

Instrumente esențiale pentru lucru manual (DIY)

Lucrul manual înseamnă orice produs creativ, realizat de cineva. Încă de când sunt în grupa mică la grădiniță, copiii experimentează cu tot soiul de materiale, din care creează lucruri minunate. Cele mai folosite instrumente în acest sens sunt:

rtie colorată, glasată și creponată

Hârtia colorată, fie că este glasată, simplă sau creponată vine în zeci de culori și tipuri. Există hârtie standard, dar și autocolantă. Este utilă în orice fel de creații decorative.

Foarfeca

Foarfeca este indispensabilă, indiferent de materia primă pe care o folosești pentru a construi ceva. Pentru cei mici, există și varianta de foarfecă cu vârf rotunjit, ca să poată decupa în deplină siguranță, fără să se rănească.

Lipici

Adezivul sau lipiciul este un alt instrument nelipsit pentru lucru manual.

Plastilina

Plastilina este disponibilă în zeci de culori și tipuri (moale, care își schimbă forma la remodelare, dar și tare, care nu poate reveni la forma inițială). Indiferent de tipul ei, plastilina este preferată de cei mici, care încearcă să imite diferite forme și obiecte din jur.

Alte accesorii

Alte produse pentru arte plastice și lucru manual sunt abțibildurile, sclipiciul, nasturii și lâna. Orice îți trece prin minte poate intra în această categorie. Lasă-ți imaginația să se manifeste și oferă-i celui mic orice materiale care-l ajută să-și cultive inspirația!

Rechizite pentru marii artiști

Cei care sunt în anii terminali sau studiază deja artele plastice, dar și arhitectura sau construcțiile, sunt familiarizați cu tot soiul de instrumente necesare creațiilor lor. De la rigle de dimensiuni mari la hârtie de calc și hârtie milimetrică, dar și seturi complete pentru desen tehnic, la Autograf găsești tot ce ai nevoie pentru a exersa.  Astfel că, o trusă pentru desen tehnic ar trebui să conțină:

Hârtie pentru desen

Există mai multe tipuri de hârtie utilizate la desenul tehnic. Așadar, în afară de hârtia simplă, densă, mai ai nevoie de hârtie de calc pentru copii. Hârtia milimetrică este și ea folosită de cei care au nevoie să măsoare și să deseneze anumite suprafețe.

Creioane pentru desen tehnic

Majoritatea celor care sunt familiarizați cu desenul tehnic preferă creioanele de grafit de diferite tipuri. Cele moi (tip B) sau mai dure (tip H), dar și creioanele mecanice sunt cel mai des folosite pentru diverse schițe.

Radieră

Calitatea gumei de șters este la fel de importantă, pentru că facilitează corecturile și modificările necesare schiței, fără a distruge proiectul.

Planșetă pentru desen tehnic

Planșeta este utilă pentru că te ajută să fixezi planșa pe care lucrezi. Astfel, vei măsura și vei putea trage linii mult mai ușor.

Riglă/ echere/ compas

Orice intră într-o trusă de geometrie este utilizat în desenul tehnic.

Materiale profesionale pentru pictură

De asemenea, pentru elevii pasionați de pictură, care vor produse de calitate premium, gama Derwent acoperă orice nevoie, deoarece este un brand specializat în instrumente de pictură și desen pentru artiștii consacrați și în devenire.

Ce materiale poți folosi în lucrul manual (DIY)?

Poți folosi o multitudine de materiale pentru a crea decorațiuni inedite. Fie că alegi elemente din natură, cu care probabil că cel mic este obișnuit deja (frunze, flori, conuri de brad și chiar scoici), fie că refolosești materiale din casă, precum tricouri vechi, șosete, diferite tipuri de lână, cel mai important este să experimentezi cu orice ai la îndemână. Cel mai important lucru nu este proiectul în sine, ci faptul că puteți petrece timp minunat împreună.

Pe scurt

✂ rechizitele pentru micii artiști implică instrumente de colorat și desenat, dar și ustensile pentru lucrul manual.

✂ rechizitele pentru marii artiști includ seturile pentru desen tehnic, dar și produsele de calitate premium de pictură.

✂ creațiile proprii (DIY) pot fi realizate dintr-o mulțime de materiale; fii creativ și lasă-te purtat de imaginație.

✂ pe autograf.ro și în magazinele fizice din București Promenada Mall și Palas Mall Iași  găsești o gamă largă de produse pentru orice vârstă, de la rechizite specializate, la articole esențiale, pe care copiii le vor folosi la școală mulți ani de acum înainte.

Articole recomandate