< Inapoi

Blog > Instrumente de scris > Cu ce se scot petele de pix sau cerneală – trucuri utile pe care trebuie să le ai mereu la îndemână | Autograf.ro

Cu ce se scot petele de pix sau cerneală – trucuri utile pe care trebuie să le ai mereu la îndemână | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

13 septembrie 2023

Uneori, accidentele sunt inevitabile, iar diferite lucruri din casă pot fi pătate cu pix, fără ca cineva să-și dorească asta. Acest lucru poate fi cu atât mai posibil dacă ești părinte sau dacă trăiești cu un copil în casă, care este extrem de curios și creativ. Așadar, cei mici pot deveni, într-un moment de neatenție, niște „artiști” neînțeleși de adulții care se vor întreba doar cu ce se scot petele de pix sau de cerneală de pe diferite obiecte din casă. 

Cu toate că este important să-i stimulezi pe cei mici, care trebuie să fie cât mai creativi, această etapă fiind extrem de importantă în dezvoltarea copilului, poate fi, în același timp, o situație destul de greu de gestionat de adultul care se simte epuizat, după micile „dezastre” produse de copil. Totuși, dacă și tu ți-ai pus întrebarea „cu ce se scot petele de pix de pe haine”, trebuie să știi că există câteva soluții eficiente, iar situațiile de criză pot fi depășite cu succes. 

Este important însă să observi aceste semne din timp, întrucât, odată cu trecerea timpului, pot fi mai greu de îndepărtat, iar misiunea ta poate deveni și ea una mai dificilă. Nu uita, de asemenea, să-ți păstrezi calmul și să citești în detaliu articolul nostru, în care îți explicăm cu ce se curăță pasta de pix.

În continuare, în acest articol, îți vom oferi toate trucurile pe care ai nevoie să le știi despre acest subiect. Îți vom dezvălui cu ce ies petele de pix de pe haine, de pe canapea sau de pe pereți, astfel încât să te asiguri că ai mereu în casă toate soluțiile respective, pentru a putea acționa cât mai rapid posibil.

Cu ce se scot petele de pix sau cerneală – cu ce se curăță pasta de pix de pe hârtie și în general

Înainte de a discuta cu ce se curăță pasta de pix din haine, vom vorbi, mai întâi, despre modalitățile prin care-l poți îndepărta de pe hârtie, dar și de pe alte lucruri din casă.

În primul rând, trebuie să știi că, în cazul petelor de cerneală proaspete, cel mai important aspect este să acționezi rapid. Așează, așadar, hârtia pe o suprafață plană și absoarbe excesul de cerneală cu un prosop de hârtie sau un șervețel. Nu șterge petele, pentru că acest lucru s-ar putea să cauzeze un dezastru suplimentar, ci tamponează cu grijă, pentru a preveni răspândirea lor. Dacă te întrebi însă cu ce se curăță petele de pix de pe hârtie, atunci vei avea nevoie de un corector special, aceasta fiind cam singura variantă care va da rezultate. Aceeași soluție poate fi aplicată și în cazul stiloului, fiind o variantă la care apelează copiii, când greșesc la redactarea temelor.

Totuși, dacă ne reîntoarcem și vorbim la modul general, atunci una dintre cele mai simple și eficiente metode de curățare a pastei de pix necesită folosirea unei soluții obținute din apă caldă și detergent. Apoi, trebuie să înmoi un burete sau o cârpă curată în vasul respectiv, după care să aplici ușor pe suprafața afectată. Procesul trebuie repetat până în momentul în care petele dispar complet. Atenție, însă. Această variantă nu va funcționa pe orice tip de material sau obiect.

Un alt truc eficient, când vine vorba de cu ce se ia pasta de pix, poate fi chiar bicarbonatul cu lămâie și cu puțină apă călduță. Amestecă aceste ingrediente, după care pune pe suprafața afectată și lasă mai multe minute să-și facă efectul.

În cazul țesăturilor însă, unde putem vorbi atât despre covoare sau haine, încearcă să îndepărtezi cât mai multă cerneală posibilă cu un prosop de hârtie. Apoi, cu ajutorul uneia dintre soluțiile de mai sus, freacă ușor suprafața, până când observi că petele încep ușor, ușor să dispară. Dacă este însă vorba despre un material mai delicat, nu insista, întrucât s-ar putea să-l strici mai rău. De asemenea, nu uita că rezultatele reale se vor vedea abia după ce materialul se usucă, așa că ai răbdare. 

Când vine însă vorba de suprafețele mai dure, cum ar fi sticla sau plasticul, alcoolul poate fi o opțiune destul de întâlnită și eficientă pentru curățarea petelor de pix. Înmoaie o cârpă curată acolo și șterge ușor pata până când dispare complet.

Așadar, chiar dacă în primă fază, ai tendința să dramatizezi această situație și să crezi că petele vor rămâne acolo pe viață, trebuie să știi că există soluții. Cu puțină răbdare, grijă și folosind ingredientele potrivite, poți elimina toate aceste urme și poți face ca lucrurile să fie din nou ca noi. Dacă tot te întrebi însă cu ce se curăță pasta de pix, îți vom mai oferi și în continuare alte câteva informații importante.

Carnetel cu pixuri

Cu ce se scot petele de pix de pe haine – trucuri și soluții rapide de a scoate pasta de pix de pe haine

După cum probabil că și tu ai văzut asta cel puțin o dată, petele de pix pot pune la încercare chiar și cea mai dragă piesă vestimentară pe care o ai, lăsând astfel pe ea o amprentă destul de dură. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece există trucuri și soluții rapide, iar despre asta vom vorbi acum. Așadar, dacă și tu te întrebi cu ce se curăță petele de pix de pe haine, iar trucurile de mai sus nu au fost suficient de satisfăcătoare, sperăm că mai jos o să afli răspunsul.

După cum spuneam și mai sus, în momentul în care observi urme de pixuri pe o haină, trebuie să acționezi imediat, astfel încât urma să nu pătrundă prea mult în țesătură. Cu cât reacționezi mai rapid, cu atât mai mare va fi șansa de a elimina complet petele.

Mai mult, este necesar să știi că înainte de a aplica orice soluție de curățare, trebuie mai întâi să o testezi pe o zonă ascunsă de-a hainei, de preferat pe interior, pentru a verifica dacă există anumite efecte negative, care să deterioreze și mai mult piesa vestimentară.

Chiar dacă ți se poate părea foarte ciudat, în prim-plan, trebuie să știi că un truc clasic și eficient, care te poate ajuta să scoți petele lăsate de stilourile școlare sau de pixurile cu gel ar fi folosirea laptelui. Acest truc nu funcționează și în cazul întrebării „cu ce se șterge pasta de pix de pe hârtie”, însă poate fi minunat în cazul altor materiale afectate de aceste instrumente de scris. Tot ce ai nevoie este puțin lapte dulce sau bătut, care trebuie aplicat pe pată și frecat acolo cu ajutorul unei periuțe. Ulterior, clătește zona cu ajutorul apei cu detergent, iar murdăria ar trebui să fie de domeniul trecutului. 

După cum ți-am dezvăluit anterior, și aici poți folosi soluția pe bază de bicarbonat sau cea de detergent simplu. Chiar dacă sunt niște opțiuni clasice, sunt, de cele mai multe ori, și cele mai eficient, astfel încât ar trebui să fie principalele opțiuni pe care să le ai în minte, atunci când întâmpini această problemă.

Totuși, în cazul în care celelalte soluții nu au avut efectul dorit, poți încerca să tamponezi pata cu un prosop înmuiat în orice tip de soluție care conține alcool. Apoi, după ce ai lăsat câteva minute pentru a-și face efectul, clătește suprafața respectivă cu apă rece și lasă să se usuce.

Nu în ultimul rând, o altă soluție eficientă pentru întrebarea „cu ce se scot petele de pix de pe camașă” poate fi și un spray special pentru astfel de pete, care poate fi cumpărat din diferite magazine de specialitate și care-ți poate aduce rapid rezultatele dorite. 

Nu uita că în orice situație, este important să tratezi cu grijă materialul și să acționezi cu delicatețe, pentru a nu agrava problema. Dacă hainele afectate sunt mult prea delicate, atunci cel mai bine ar fi să apelezi direct la un specialist, care să folosească cele mai bune produse și care să nu-ți pună în pericol articolul vestimentar.

Fata inconjurata de multe haine

Cu ce se curăță pasta de pix de pe perete

O altă provocare reală pot fi și petele de pix de pe pereți, care te pot face să vrei să renovezi întreaga cameră. Însă, înainte de a lua această decizie, trebuie mai întâi să folosești niște modalități clasice de îndepărtarea a rollerelor, despre care vom discuta mai jos.  

Clasic sau nu, apa cu săpun rămâne una dintre cele mai simple și accesibile metode prin care poți scăpa de această murdărie extrem de inestetică și de neplăcută. După cum am vorbit deja și mai sus în repetate rânduri, tot ce trebuie să faci este să înmoi o lavetă curată, care să nu fi fost folosită în prealabil, sau un burete în apă călduță cu puțin săpun lichid sau detergent de rufe și să ștergi delicat pata de pix de pe perete. 

Un alt truc eficient pe care-l mai poți folosi atunci când te întrebi cu ce se duce pasta de pix de pe var poate fi și apa care să conțină puțin oțet alb. Într-un recipient, amestecă cantități egale de apă caldă și oțet alb, iar apoi aplică pe zona afectată. Acest truc ar trebui să dea rezultate rapide.

În cazul în care petele de pix sunt mai persistente, poți încerca și varianta de a înmuia o bucată de material în spirt sau într-o soluție pe bază de alcool, însă trebuie să știi că acest pas va afecta, în cea mai mare măsură, și vopseaua de pe perete. Așadar, chiar dacă petele vor ieși, cel mai probabil, vei fi nevoit după să aplici un nou strat de culoare, în cazul în care zona va fi deteriorată prea tare.

Nu în ultimul rând, ca și în cazul petelor de pe haine, dacă nu funcționează nicio modalitate din cele mai sus și te întrebi în continuare „cu ce se scot urmele de pix”, atunci, cel mai probabil, ar trebui să apelezi la o soluție comercială. Există mai multe variante pentru care poți opta și care te pot ajuta să treci cu bine peste acest impas pe care fiecare persoană îl experimentează într-un moment din viață. Nu uita că și aici, indiferent de opțiunea pentru care ai optat, este important să aplici cu grijă soluția și să nu freci suprafața prea insistent, pentru că așa poți deteriora destul de mult varul. 

De asemenea, ține minte că înainte de a aplica orice soluție, trebuie să o testezi doar pe o zonă mai mică dintr-un colț al peretelui, pentru a vedea cum acționează și pentru a vedea dacă afectează extrem de mult finisajul. Acum, că ai aflat cu ce se scoate pata de pix de pe haine colorate, albe sau de pe pereți, este momentul să abordăm un alt obiect destul de des afectat: canapeaua, iar pe asta ne vom focusa în următorul capitol. 

Cu ce se ia pasta de pix de pe canapeaua de piele

Așadar, am ajuns la ultimul capitol, cel în care vorbim cu ce se scot petele de pix de pe canapeaua de piele. Acest lucru poate părea o provocare, mai ales dacă piesa de mobilier a fost abia achiziționată, dar cu puțină atenție și cu metodele adecvate, poți scăpa rapid de această problemă și îi poți reda aspectul frumos canapelei tale.

În momentul în care observi asemenea pete, acționează imediat. După cum te sfătuiam mai sus, petele sunt cu atât mai ușor de îndepărtat cu cât sunt mai proaspete.  

Prima opțiune care este la îndemâna oricui și care merită încercată este curățarea suprafeței cu apă călduță. În funcție de cât de adâncă și mare este pata, această metodă poate fi un succes și poate fi răspunsul, atunci când te întrebi „cu ce se curăță mina de pix”. Mai mult, această variantă poate fi de ajutor dacă acționezi imediat, iar pasta este încă proaspătă și nu a avut timp să se usuce.

O altă opțiune care poate fi mereu la îndemâna oricui este cea în care folosești o soluție specială de geamuri și o lavetă curată. Pielea este unul dintre materialele cele mai ușor de curățat, așa că pulverizează puțină soluție de acest gen, după care freacă ușor cu ajutorul unei lavete. Dacă observi că pata se extinde și mai rău, oprește-te și încearcă o altă variantă. 

Cu ce scoatem petele de pix de pe canapea poate fi o întrebare destul de comună, mai ales dacă nicio variantă de mai sus nu a funcționat. În ultimă instanță, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să cumperi o soluție specială de curățat pentru piele sau să apelezi la un specialist care va ști exact ce să facă.

În concluzie, sperăm că acum știi cu ce se curăță mina de pix de pe haine, pereți sau de pe canapea, unele dintre cele mai afectate obiecte, cel puțin de copii, când vine vorba de acest instrument de scris. Trebuie să-ți păstrezi mereu răbdarea și să cauți cea mai bună soluție, pentru că ele există, după cum ai putut vedea deja.

 

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate