< Inapoi

Blog > Penare > Topul penarelor pentru școală | Autograf.ro

Topul penarelor pentru școală | Autograf.ro

Publicat de: Gabriel Stanescu

14 septembrie 2022

Alegerea unui nou penar are loc, de obicei, odată cu achiziționarea ghiozdanului sau la începutul școlii, deoarece este una dintre rechizitele care se schimbă o dată la câțiva ani sau chiar mai des. Pentru cei care caută să facă o alegere bună, pe care să nu o regrete ulterior, ghidul de mai jos este util pentru a se orienta să cumpere cel mai bun penar, luând în calcul toate aspectele care se descoperă pe parcursul anului școlar. Bineînțeles că prioritare vor fi întotdeauna nevoile copilului tău, nivelul școlar pe care îl urmează, dar și preferințele sale în materie de culori, materiale, modele, etc.

Pentru a alege penarul potrivit, un reper esențial este calitatea sa. În general, produsele de calitate au o rezistență mai mare în timp și vin cu mai multe detalii foarte utile, care țin de funcționalitate sau de design. Care sunt criteriile pe care  trebuie să le iei în calcul atunci când vrei să alegi cel mai bun penar?

Mărimea penarului

Mărimea penarului este mai mult decât relevantă, pentru că aceasta trebuie să fie potrivită necesităților școlare, dar și dimensiunii ghiozdanului. Pentru cei mai mici dintre elevi sau preșcolari, penarul trebuie să cuprindă toate ustensilele de colorat, dar și de scris. De la carioci, linere colorate și creioane colorate, până la gumă de șters, ascuțitori și diferite alte instrumente de scris, toate trebuie să aibă loc în penar. De aceea, pentru grădiniță și clasa 0 sunt recomandate penare mai mari, încăpătoare, cu două sau trei compartimente.

Există pe piață și penare echipate cu instrumentele de scris esențiale, precum cel de la Carioca (echipat cu carioci cu 24 de culori) sau cele de la LEGO, echipate și cu riglă, echer și creioane, potrivit și pentru școala generală și gimnaziu.

Pentru elevii de gimnaziu și liceu, penarul devine mai mic, pentru a putea depozita doar instrumentele esențiale de scris, iar trusa de geometrie este de obicei separată de penar. Aceștia au nevoie de mai mult spațiu pentru cărți și caiete. Mai mult decât atât, în afară de cei care fac design și studiază artele plastice, cariocile și creioanele colorate nu mai sunt necesare.

Compartimentarea penarului

Modul în care este compartimentat penarul este la fel de important ca mărimea acestuia și vine ca o continuare a identificării celui mai bun penar pentru copilul tău. În condițiile în care cel mic are nevoie de mai multe rechizite, așa cum am menționat și mai sus (mai ales pentru ciclul școlar primar), recomandarea este achiziționarea unui penar mai mare, bine compartimentat, cu loc special pentru creioane și carioci, dar și pentru stilou/pix.

În schimb, pentru elevii mai mari, compartimentarea poate fi minimă, penarele de la Zipit fiind o bună alegere pentru gimnaziu și liceu

Forma penarului

Deși la prima vedere poate părea nesemnificativă, cel mai bun penar trebuie să aibă forma potrivită necesităților copilului tău. Dacă acesta utilizează penarul la școală zilnic, forma lui trebuie să fie potrivită cu ghiozdanul și cu accesul rapid la instrumentele de scris. În clasele primare și la grădiniță, penarul echipat cu toate instrumentele de scris și de colorat este nelipsit din rucsacul școlarului. Dreptunghiular, cu diferite modele și culori, penarul celor de la grădiniță este probabil cel mai mare și cel mai bine echipat penar școlar.

Odată cu trecerea la ciclurile superioare, acesta devine mai mic și este realizat din materiale mai moi, care să poată fi ușor de organizat împreună cu toate celelalte lucruri necesare școlii. De asemenea, pentru cei care caută să transporte cât mai puține rechizite (acasă pot folosi un alt penar echipat complet) penarele mici, cu un singur buzunar sau compartiment, sunt cea mai bună alegere.

Materialul

Materialul din care este confecționat penarul are o importanță majoră atunci când vine vorba despre funcționalitatea acestuia. Acesta trebuie să fie de calitate, solid chiar, iar cusăturile trebuie să fie atent și bine realizate. Întrucât este utilizat zilnic, este esențial ca materialul să reziste în timp. Mai mult decât atât, penarul suportă cele mai multe șocuri, deoarece, chiar și în cazul celor mai atenți elevi sau preșcolari, se va întâmpla să cadă pe podea închis sau deschis, să intre în contact cu apa, să se păteze cu cerneală ș.a.m.d.

De aceea, este indicat, cel puțin în primii ani de școală să îți consiliezi copilul să aleagă un penar solid.Pentru cei care își doresc un penar mai mic, ușor de folosit, dar rezistent, penarele de tip statement de la Zipit sunt întotdeauna cea mai bună alegere.

Cele mai bune penare în funcție de vârsta elevului sau preșcolarului

Grădiniță

Pentru cei mai mici, penarele sunt extrem de importante. Acestea trebuie să conțină creioanele de colorat, carioci și creioane simple, dar și riglă, lipici, etc. Fiind echipate complet, penarele pentru grădiniță sunt robuste și au dimensiuni mari. În funcție și de necesitățile școlarului, acesta poate fi adaptat. De exemplu, poate nu este obligatoriu transportul zilnic al unui asemenea penar, prin urmare doar acasă va folosi toate rechizitele pentru a exersa. Recomandarea noastră este să alegi penare cu două sau trei compartimente.

Școala primară

Începând cu clasa 0, la nevoile elevului se adaugă și diferite instrumente de scris, nu doar de colorat și desenat. Așadar, penarul trebuie să vină echipat sau să aibă un compartiment special, care să protejeze stiloul de eventualele șocuri. De asemenea, penarele cu 2 sau 3 compartimente sunt ideale și în acest caz.

Gimnaziu

Pentru cei de la gimnaziu, fie că aleg un penar echipat, fie unul neechipat, variantele sunt nenumărate. Elevii care vor să își păstreze toate lucrurile într-un singur loc, pot opta pentru un penar care să le exprime personalitatea sau unul cu design minimalist, care permite transportarea instrumentelor esențiale de scris.

Liceu

Liceul este perioada în care elevii folosesc mai degrabă pixuri clasice, pixuri erasable sau creioane mecanice, dar și instrumente de măsurare pentru cei care studiază științele exacte. Prin urmare, penarele cu un singur compartiment sunt cea mai comună alegere.

Pe scurt

✅cele mai importante criterii pentru alegerea penarului sunt: mărimea, compartimentarea, materialul, forma.

✅în funcție de necesitățile copilului tău, alege un penar potrivit ca dimensiune ghiozdanului său.

✅calitatea penarului nu este deloc de neglijat, mai ales dacă îți dorești un penar care să reziste și să arate ca nou mai mulți ani de zile

✅nivelul școlar este important atunci când alegi un penar (la grădiniță sunt cerințe diferite față de gimnaziu/ liceu).

Pe autograf.ro găsești peste 800 de modele de penare, echipate și neechipate, pentru toate clasele școlare. De asemenea, dacă îți dorești să vezi produsele înainte de a achiziționa, te așteptăm în magazinele Autograf din Palas Mall Iași și Promenada Mall în București. Te echipăm corespunzător, ca să lucrezi mai inteligent, mai cu drag, mai cu spor!

 

Articole recomandate