< Inapoi

Blog > Rechizite școlare smart > Alege cel mai bun ghiozdan pentru școală | Autograf.ro

Alege cel mai bun ghiozdan pentru școală | Autograf.ro

Publicat de: stormers

10 august 2022

Știi că te pregătești pentru anul școlar atunci când începi căutările pentru un nou ghiozdan. Fiind primul din lista de rechizite necesare și cel de care copilul se va folosi un an întreg, este foarte important să alegi exact ce i se potrivește. În funcție de vârstă, decizia se ia la comun sau separat, mai ales că, pe măsură ce trece timpul, fiecare copil are propria opinie despre cum trebuie să arate ghiozdanul său. Cu toate acestea, chiar și când știi exact ce vrei, există atât de multe opțiuni, încât poate fi copleșitor să îl alegi pe cel potrivit.

Indiferent de preferințe, calitatea este prima regulă și nu este negociabilă, decât dacă vrei să schimbi ghiozdanul anual sau chiar mult mai des. Întrucât am consiliat mii de clienți de-a lungul timpului în magazinele Autograf din Promenada Mall București și Iulius Mall Iași, am decis, odată cu lansarea magazinului nostru online, să creăm un ghid complet, care să ajute pe oricine să aleagă ghiozdanul potrivit, indiferent de buget.

De unde să începi atunci când vrei să cumperi un ghiozdan?

În primul rând, gândește-te la necesitățile anului școlar. La fiecare ciclu, se adaugă mai multe cărți și caiete, instrumente de scris sau de învățat. De asemenea, accesoriile de care dispune ghiozdanul, precum buzunare și alte compartimente pentru organizare, sunt întotdeauna utile pentru un transport mai facil al rechizitelor. Iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare când alegi ghiozdanul pentru elev:

  • Mărime (cât este de mic/ mare, încăpător, stabil, etc)
  • Accesorii (buzunare, compartimente)
  • Stil (culori, modele)
  • Tipuri diferite (ghiozdan, rucsac, geantă de umăr, troller)
  • Confort și transport ușor

Ce mărime să aleg pentru noul ghiozdan?

Cum ghiozdanele variază atât de mult în mărimi și stiluri, cel mai important aspect este nivelul școlar pe care îl urmează copilul tău. Dacă la grădiniță cel mic transportă doar pachetul de prânz și creioane de colorat, odată cu clasa 0 și ciclul primar, nevoile sunt altele. Apar manualele școlare, diferite caiete și instrumente de scris. La gimnaziu și la liceu se adaugă, de asemenea, alte necesități, precum dispozitive electronice ca tableta, laptop, mouse etc. În concluzie, fiecare ciclu școlar vine și cu o actualizare a mărimii ghiozdanului.

Un alt aspect foarte important este capacitatea copilul tău de a transporta zilnic ghiozdanul. Întotdeauna trebuie să ai în vedere să nu îi fie afectată postura sau starea fizică, în general. Ghiozdanul nu trebuie să fie foarte greu, și nu are voie să depășească 10% din greutatea copilului.

Mărimile pentru ghiozdane fluctuează de la 4l-10l (pentru grădiniță) la cele foarte mari, până la 25l (pentru gimnaziu și liceu).

Ce tipuri de ghiozdane există?

De la ghiozdanele și gențile pentru grădiniță la ghiozdanele cu rotile, există o gamă largă de produse pe piață. Și în acest caz, prioritare sunt nevoile elevului și preferințele sale. De exemplu, pentru cei care sunt pasionați de jocurile Lego, pot alege să-și poate pasiunea cu ajutorul rucsacurilor și ghiozdanelor Lego.

Pentru cei care preferă ghiozdanele tip troller, fiindcă sunt mai ușor de transportat, de la grădiniță și până la liceu, variantele sunt nelimitate. Branduri precum Nikidom, care se adresează celor mici sau Caterpillar, pentru cei mari au produse excelente din această categorie.

Și gențile de umăr pot fi o opțiune, care deși nu este neapărat practică, este preferată de tinerele domnișoare. Majoritatea genților au compartimente și pentru laptop, ceea ce le face potrivite nu doar pentru elevi, iar designul este de multe ori unisex.

Ce detalii sunt importante la un ghiozdan?

La fel ca și în cazul altor produse, detaliile fac diferența. Buzunarele, compartimentele pentru instrumentele de scris sau pentru cutia de prânz, toate sunt importante atunci când alegi cel mai bun ghiozdan pentru copilul tău.

De asemenea, la fel de importante sunt sistemul de închidere și fermoarele, care trebuie să fie rezistente și ușor de folosit. Materialul din care este confecționat ghiozdanul, dar și cusăturile trebuie să fie bine realizate, pentru a te bucura cât mai mult timp de el. Mare atenție la mâner și la bretelele care trebuie să fie căptușite și suficient de late, ca să se poată transporta ușor.

Alte aspecte precum culoarea și designul sunt un plus atunci când vrei să achiziționezi cel mai bun ghiozdan pentru copilul tău. Gândește-te întotdeauna ce îi place din punct de vedere estetic și dacă are diferite preferințe, pentru că toate instrumentele pe care le va folosi îl vor inspira să-și găsească pasiunile și să le exploreze de-a lungul anului școlar.

Alege un ghiozdan confortabil

Degeaba arată bine ghiozdanul, dacă nu este confortabil. Niciun copil nu trebuie să se chinuie să-și transporte rechizitele, chiar dacă deseori sunt multe lucruri de care are nevoie la școală. Ghiozdanele căptușite sunt recomandate de medic pentru că oferă susținere și suport spatelui. Fie că vorbim despre bretelele ghiozdanului, fie despre spatele acestuia, o căptușeală din spumă va asigura nu doar un confort sporit, ci și un transport mai ușor, asigurând ergonomie și aerisirea spatelui.

Bretelele ajustabile și si cureaua pentru piept asigură distribuția presiunii si greutății in mod egal pe coloană. Mai mult decât atât, asigură o potrivire perfectă, deoarece poziția ghiozdanului este integral reglabilă in funcție de înălțimea copilului. Ghiozdanul trebuie sa aibă o poziție fermă pe spate, lipit de omoplați, pentru a evita defectele de postură.

Trollerele cu roți stabile sunt o alegere înțeleaptă pentru orice copil, indiferent de nivelul școlar pe care îl urmează. Cele pentru grădiniță sunt mai mici, au culori vesele și pot fi o alegere bună, dacă cel mic are nevoie de mai multe rechizite la el, mai ales că greutatea resimțită în spate nu va fi niciodată comparabilă cu efortul depus împingând sau trăgând după tine geanta respectivă. Cele mari sunt suficient de rezistente și pot fi folosite și în călătoriile cu familia, deoarece sunt niște bagaje de mână excelente.

Tipuri de ghiozdane în funcție de design

Când încă explorezi diferite stiluri ale ghiozdanului și nu știi în ce direcție să te îndrepți, poți începe de la culorile care îți sau îi plac celui care se va bucura de el, de la designul simplu sau complex până la ghiozdanele personalizate cu personajele preferate sau cele de tip statement.

Mai departe, apreciază cât de încăpător ai prefera să fie și ce accesorii ți-ai dori să nu-i lipsească. Cel mai important aspect pentru durabilitate este întotdeauna calitatea. Alege cumpătat pentru a nu fi nevoit să îți schimbi ghiozdanul după câteva luni. Atenție, acest lucru nu înseamnă că trebuie să sacrifici stilul de dragul rezistenței. De exemplu, ghiozdanele și rucsacurile Caterpillar au o durabilitate legendară, dar acest lucru nu înseamnă că un copil din ciclul primar le va adora, deoarece au un design clasic, preferat de tineri și adulți. Pentru copii, ghiozdanele din colecția Lego sau Zipit sunt cele care le vor aduce zâmbetul pe față.

Cel mai bine este să alegi branduri recunoscute, care asigură calitate și un stil aparte în același timp. Vino în magazinele Autograf, pentru că sunt expuse o multitudine de modele și de variante. Poate îți dorești o geantă de umăr, dar poate confortul și stilul rucsacului te va convinge în cele din urmă. Fii deschis și sigur vei găsi un ghiozdan care să respecte toate cerințele și nevoile tale sau ale celui mic și care se și încadrează în buget.

Multe ghiozdane sunt unisex, iar din acest motiv, culorile și modele lor nu sunt neapărat distinctive. Majoritatea fetițelor, mai ales în clasele primare, preferă culorile deschise, pastelate, în timp ce băieții aleg mai degrabă culori neutre, mai închise, prezența personajelor preferate din desene animate sau filme și designul nonconformist. Fiecare copil este diferit, iar o fetiță poate să prefere un ghiozdan de fete sau un ghiozdan Lego, așa cum poate să fie atrasă de poveștile ghiozdanelor Gorjuss, care nu-și pierd valoarea în timp, deoarece colecțiile sunt limitate.

Pentru băieți, variantele se rezumă la ghiozdane clasice și la trollere, deși există ghiozdane pentru exploratori, copii pasionați de fotbal, de Star Wars ș.a.m.d.

Alegi cel mai ieftin ghiozdan?

Una dintre cele mai căutate categorii atunci când vine vorba despre ghiozdane, se referă la accesibilitatea lor din punct de vedere preț. Fiindcă de cele mai multe ori, bugetul este limitat, primul diferențiator este prețul cel mai mic. Din păcate, produsele foarte ieftine, de tip replică, care nu au un brad recunoscut în spate, au o durată de viață mai mică decât crezi. În plus, nu oferă deloc confort și/sau un spațiu suficient sau eficient compartimentat.

Mulți părinți plătesc mult pentru ghiozdane care se rup, se descos sau care se deteriorează rapid, deși au la dispoziție rucsacuri școlare sub 150 de lei produse de Lego, Zipit, Herlitz, Nikidom, prietenoase cu orice buget.

În general, e de preferat să alegi mai degrabă un ghiozdan mediu ca preț, pentru a te asigura de rezistența și de capacitatea sa de a se adapta numărului crescut de cărți și caiete de la o clasă la alta.

Cele mai bune ghiozdane în funcție de clasă

Ține mereu cont de faptul că unul dintre principalele criterii pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când achiziționezi ghiozdan nou pentru cel mic sau cel mare este clasa pe care o urmează. Fiecare nivel academic adaugă noi necesități, prin urmare acestea presupun și spațiu suplimentar. În mod natural, toate lumea tinde să aleagă ghiozdane mai încăpătoare odată cu trecerea unui alt prag școlar, dar există și alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, în funcție de vârsta celui care se va bucura de el.

Ghiozdane pentru grădiniță

Pentru cei mai mici dintre învățăcei, ghiozdanul trebuie să fie colorat și să le reprezinte personalitatea. Neavând dimensiuni mari, brandurile mizează pe design și pe ușurința transportului. De asemenea, în magazinele Autograf și online prețurile sunt foarte bune și găsești multe opțiuni de ghiozdane sub 100 de lei. În plus, multe ajung să fie folosite și în concediu și în excursiile organizate la grădiniță, așadar sunt o investiție foarte bună, pentru câțiva ani.

Ghiozdane pentru ciclul primar

Pentru cei care intră în clasa 0, cele mai bune ghiozdane vor fi ceva mai mari decât cele pentru grădiniță. Elevii au nevoie să își transporte ușor manualele și caietele, dar și instrumentele pentru pictură sau lucru manual, astfel că ghiozdanul devine mai greu, pe măsură ce trec anii.

Varianta câștigătoare este reprezentată de ghiozdanul de tip troller, care se poate folosi și ca rucsac, și ca troller. Dacă însă se preferă varianta de ghiozdan sau de rucsac clasic, cele cu bretele late și spatele căptușit sunt cele mai bune.

Ghiozdane pentru gimnaziu

În următorul ciclu școlar, elevii deja au nevoie de mai mult spațiu și mai multe accesorii pentru ghiozdan. De la numeroasele cărți și caiete pe care trebuie să le transporte, la trusele de geometrie, echipamentul de sport și chiar trusele de desen, toate trebuie să încapă în rucsacul școlarului.

Din punct de vedere design, ghiozdanele variază destul de mult. Pentru cei care preferă stilul minimalist, ghiozdanele de la Caterpillar sunt potrivite. Pentru cei creativi, care au nevoie de culoare și vor să-și exprime personalitatea, ghiozdanele Lego, Zipit și Gorjuss sunt ceea ce caută.

Ghiozdane pentru Liceu

Liceul este locul în care fiecare îți alege rucsacul sau geanta. Unii merg pe funcționalitate, alții pe design, alții deja au preferințe clare în ceea ce privește brandurile preferate. Cei mai mulți dintre elevi preferă designul clasic și un rucsac pe care-l pot folosi și în afara școlii.

Durabilitatea este foarte importantă, pentru că geanta sau rucsacul este utilizat zilnic la maximum, de la școală la pregătire suplimentară sau alte activități. În general, activitățile extrașcolare presupun și genți de transport precum gențile de sport, genți de laptop, borsete și rucsacuri casual.

Pe scurt

Cele mai bune ghiozdane au următoarele caracteristici: sunt încăpătoare și rezistente, au accesorii și detalii inedite care spun o poveste despre personalitatea celui care-l poartă și sunt confortabile la purtat.

Calitatea este un aspect important care te va ajuta să economisești pe termen lung; cele mai ieftine ghiozdane din piață nu îți garantează nici rezistența, nici confortul necesar.

Există multe stiluri și tipuri de ghiozdane: geantă, rucsac, troller, ghiozdan clasic. Alege în funcție de necesități și de preferințe!

Detaliile fac diferența– de la culori inedite la buzunare ascunse sau o foarte bună compartimentare, astfel de elemente vor face întotdeauna diferența.

✅Chiar dacă există ghiozdane pentru fete, care mizează pe un design bazat pe culori pastelate, deschise și ghiozdane pentru băieți în culorile neutre sau închise, nu există reguli stricte în acest sens, iar noile modele reușesc să răspundă oricărui stil și preferințe. Cele mai importante sunt utilitatea și bucuria cu care este folosit zilnic, întrucât stilul este cât se poate de subiectiv.

Confortul este foarte important. Odată cu trecerea la un nou nivel școlar, se modifică și cantitatea de rechizite care trebuie transportate la școală, iar bretelele, căptușeala și rotilele fac diferența.

✅Multe ghiozdane, vin echipate complet și/sau au și penare sau saci de sport în aceeași stil, iar rechizitele sunt de cea mai bună calitate. Chiar dacă prețul este aparent mare, s-ar putea să economisești bani față de varianta în care le achiziționezi separat.

✅După ce ai luat hotărârea să achiziționezi un ghiozdan, verifică și promoțiile existente, înainte de a lua hotărârea finală. În magazinele Autograf și pe autograf.ro, în sezonul 2022 beneficiezi de o reducere de 30 de lei la fiecare 250 de lei cheltuiți!  În plus, te bucuri de consultanță specializată gratuită, ca să faci cea mai bună alegere!

 

Articole recomandate