< Inapoi

Blog > Rechizite școlare smart > Ghidul creioanelor colorate | Autograf.ro

Ghidul creioanelor colorate | Autograf.ro

Publicat de: Gabriel Stanescu

7 octombrie 2022

Creioanele colorate sunt instrumente versatile, foarte îndrăgite de artiști și de cei mici deopotrivă, deoarece sunt atât de ușor de utilizat și atât de interactive. În plus, sunt mult mai curate și nu necesită aproape niciun material suplimentar, în comparație cu celelalte instrumente de artă. Ai nevoie doar de o foaie și niște creioane colorate pentru a-ți lăsa imaginația să zboare.

Indiferent dacă ești un novice în ceea ce privește creioanele colorate sau vrei să afli mai multe despre aceste instrumente de scris și de desenat versatile, în acest articol vei afla ce creioane colorate să cumperi, luând în considerare calitatea, consistența, tipul și brandul.

Creioanele colorate sunt utilizate de la vârste fragede și practic reprezintă primul contact cu scrisul, folosindu-se în timpul grădiniței, dar și al școlii. Dacă în trecut era aproape imposibil să găsești creioane colorate pigmentate (multe erau șterse, pastelate), astăzi opțiunile sunt nelimitate și vei afla că există variante despre care nu ai auzit probabil niciodată!

De-a lungul timpului, creioanele au fost folosite mai ales de artiștii plastici pentru schițe și nu pentru a crea opere de artă finite. După 1960 însă s-a produs o modificare în modul în care au început să fie utilizate creioanele colorate, devenind adevărate instrumente creative. Pentru că sunt versatile și foarte ușor de controlat, creioanele colorate au câștigat masiv în popularitate, iar astăzi sunt utilizate atât de profesioniști, cât și de copii și adulți care vor să-și exerseze creativitatea.

Despre artă, folosind creioane colorate

Cu ajutorul creioanelor colorate poți reda diferite stiluri de artă abstracte sau realiste, cu detalii specifice sau care au doar o temă generală. Deși durează mai mult să realizezi un desen complex folosind creioane colorate,  în comparație cu desenele din culori acrilice sau ulei (care necesită medii umede, în general) controlul este mult mai mare, iar detaliile sunt impecabil finisate la final.

Atunci când te hotărăști să experimentezi cu aceste culori, indiferent de pigmentul lor, în general este recomandată trecerea de la lumină la întuneric, deci de la culori mai deschise spre cele mai închise. Creioanele colorate, la fel ca acuarelele sau culorile acrilice, sunt renumite pentru calitatea lor, care poate oferi operei tale de artă o lumină anume, în special pe hârtia texturată.

Versatilitatea creioanelor colorate permite, de asemenea, aplicarea de culori îndrăznețe, opace, fie prin apăsare mai puternică, fie prin stratificare și amestecare. Creioanele colorate sunt asociate în cea mai mare parte cu desenele, dar dacă acoperă întregul suport/suprafață se numesc picturi, pentru că sunt foarte similare cu acestea.

Pe lângă versatilitatea lor, creioanele colorate sunt, de asemenea, practice și nu-ți creează probleme în utilizarea lor: nu curg, nu se amestecă repede etc. Sunt ușoare și portabile, astfel încât să poți călători cu ele și să desenezi oriunde.

De asemenea, nu se consumă atât de repede așa că nu trebuie să-ți faci griji că se usucă, așa cum se întâmplă cu vopseaua sau cu markerele. Creioanele colorate, de asemenea, nu necesită o grămadă de accesorii suplimentare de care ai avea nevoie pentru o lucrare folosind, de exemplu,  vopsea în ulei. Poți realiza multe cu doar un set simplu, o ascuțitoare și un caiet de schițe sau un bloc de desen.

Deși există și alte medii de artă, cum ar fi acrilicele, puține sunt la fel de relaxante ca desenul cu creioane colorate, deoarece nu fac mizerie, nu produc emisii toxice și nu pătează hainele. Poate părea neimportant, dar cei cei care folosesc acrilicele pe bază de ulei cunosc foarte bine situația petelor care ies doar cu foarfeca. Din acest motiv, copiilor li se dăruiesc creioane colorate. Bineînțeles că nimeni nu garantează că la primul semn de neatenție, acestea nu vor fi folosite pe podea sau pe pereți, dar, de obicei, se șterg cu ușurință.

Cât de importantă este calitatea creioanelor colorate?

Atunci când decizi să achiziționezi un set de creioane, trebuie să ai în vedere  calitatea acestora, indiferent de scopul în care sunt folosite. Creioanele de calitate au un pigment vizibil superior și vin într-o multitudine de culori și nuanțe. Prețul creioanele de calitate va fi întotdeauna ușor mai ridicat, datorită modului de fabricare, dar, de cele mai multe ori, merită să plătești diferența de bani.

De asemenea, creioanele de calitate sunt mai rezistente la lumină (nu se estompează în timp), dar și mai moi, ceea ce le face cu atât mai ușor de utilizat.

Dacă achiziționezi creioane colorate pentru cel mic, ia în considerare un set cu mai multe culori pentru a putea experimenta cu adevărat lumea artei plastice. Dacă nu vrei să le folosească pe toate în același timp, le poți împărți și decide ulterior să i le dai, când celelalte se vor fi terminat sau copilul se va fi plictisit de ele.

 

Despre consistența creioanelor colorate

În magazine, există atât creioane cu vârfuri tari, deci mai greu de folosit pentru că necesită o anumită presiune, dar și creioane moi, care sunt deseori mai pigmentate.

Creioanele colorate moi sunt preferate de mulți artiști, dar și de copii, deoarece imprimă cu ușurință culoare și se amestecă bine. Unele creioane colorate moi sunt netede și cremoase, în timp ce altele pot fi sfărâmicioase și granulate.

Cele mai multe creioane de calitate pentru un artist sunt cele moi, ceea ce se datorează în parte pentru că conțin mai puțin liant și umplutură și mai mult pigment, rezultând culori mai îndrăznețe și mai vibrante. Un dezavantaj al creioanelor moi este că se consumă mai repede și că au nevoie să fie  ascuțite mai des.

Creioanele colorate dure pot fi ascuțite până la un punct foarte fin, permițând linii fine, potrivite pentru lucrările de artă detaliate și anumite texturi (cum ar fi părul și blana). Majoritatea creioanelor colorate pentru elevi și studenți sunt dure, deoarece producătorii reduc costurile, adăugând mai multă umplutură/liant și mai puțin pigment, ceea ce nu produce culori atât de vibrante.

Creioanele colorate dure pot fi, de asemenea, mai puțin distractiv de folosit, deoarece este nevoie de mai multă muncă pentru a aplica culoarea, amestecarea este mai dificilă și te obligă să apeși mai tare, ceea ce poate deteriora hârtia și provocă oboseala mâinii.

Cu toate acestea, doar nevoile tale vor dicta fie achiziționarea unor creioane mai moi sau mai dure. Pentru cei mici, datorită faptului că se pot utiliza mai ușor, recomandate sunt creioanele moi, fiind și mai pigmentate, fapt ce le va deschide gustul pentru culoare.

Tipuri de creioane colorate

Există trei tipuri principale de creion colorate: pe bază de ceară (cerate), pe bază de ulei și solubile în apă (similare acuarelelor).

Creioane colorate cerate

Creioanele colorate pe bază de ceară sunt probabil preferatele copiilor de grădiniță. Ușor de folosit, cu o consistență extrem de moale, pigmentul depinde de presiunea aplicată în desen. Cantitatea potrivită de ceară conferă creionului o textură netedă, care ajută pigmentul să curgă pe suprafață. Ceara ajută, de asemenea, creionul să adere rapid la diferite suprafețe, ceea ce înseamnă că poți aplica mai multe straturi fără grijă cu privire la pete sau aderență.

Singurul dezavantaj al creioanelor colorate cerate este vârful destul de gros, care nu permite utilizarea lor pentru desene detaliate. Dar dacă ești în căutarea unor culori ușor de folosit, mai ales pentru cei mici, creioanele cerate sunt opțiunea ideală.

Creioane colorate pe bază de ulei

Aceste creioane colorate folosesc ulei pentru a lega pigmentul și a-l distribui pe suprafață (cu toate acestea, conțin puțină ceară). În foaia de desen, acest aspect presupune o consistență ușor diferită.

Cele mai multe creioane pe bază de ulei sunt moi. În comparație cu creioanele cerate, acestea sunt mai ferme, ceea ce înseamnă un control mai mare la detalii. O aplicare mai restrânsă a culorii rezultă în mai mult control pentru cei care le utilizează.

Creioanele pe bază de ulei au însă câteva dezavantaje. Sunt mai predispuse la murdărie și sunt mai greu de eliminat de pe diferite țesături. De asemenea, tind să aibă un preț mai ridicat, iar culorile vin într-o gamă destul de limitată. Totul se rezumă în cele din urmă la preferințele fiecăruia, neexistând o diferență semnificativă între creioanele colorate cerate și cele pe bază de ulei.

Creioane solubile în apă (creioane acuarele)

Chiar dacă nu există o mare diferență între creioanele pe bază de ceară și cele pe bază de ulei, nu este cazul creioanelor ce imită acuarela. Acestea pot fi folosite uscate, la fel ca creioanele colorate obișnuite, dar liantul pe care îl conțin este o gumă solubilă în apă, care permite pigmenților să fie diluați cu apă. Acest lucru înseamnă că atunci când sunt folosite, pot să producă picturi similare celor create cu acuarelă.  Încearcă să le combini cu apă și utilizează o pensulă pentru a amesteca culorile! Alte efecte se obțin și prin desenul pe hârtie umedă sau, pur și simplu, prin scufundarea în prealabil a vârfului creionului în apă.

Mulți artiști le folosesc și în combinație cu acuarele obișnuite, deoarece ambele medii se completează reciproc. Dacă folosești deja acuarele, merită să încerci și aceste creioane tip acuarelă.

Vopseaua este solidă și poate fi folosită pe hârtie, carton sau lemn. Culorile sunt strălucitoare, iar uscarea este rapidă.

Creioane colorate din lemn

Creioanele colorate utilizate de majoritatea copiilor și elevilor sunt cele din lemn, clasice, care vin în multe culori. În funcție de brand, acestea vor fi mai pigmentate sau pastel.

Caracteristicile generale includ vârful tare, ce presupune o presiune mai ridicată la folosire. Cu toate acestea, datorită posibilității de ascuțire la mărimea preferată, creioanele colorate din lemn pot fi folosite la desene complexe și detaliate.  Sunt ușor lavabile (în comparație cu cele pe bază de ulei) și ușor de transportat.

Bucură-te de aceste creioane colorate folosindu-le fie în cărțile de colorat, fie în desene propriu-zise.

Creioanele colorate pastel

Creioanele colorate pastel sunt folosite mai ales pentru finisarea desenelor, atunci când vrei să creezi profunzimi sau să accentuezi umbre și lumini. Culorile și textura creioanelor sunt ideale în combinație cu hârtia clasică, dar arată bine și pe colile în culori pastelate. Se pot șterge sau estompa destul de ușor pentru a crea detalii și texturi.

De asemenea, iată câteva caracteristici importante ale acestor creioane:

  • sunt ușor de amestecat și se folosesc pentru numeroase tehnici;
  • sunt versatile și permit construirea diferitelor straturi și texturi;
  • au Cculori intense.

Creioanele pastel, în ciuda aspectului lor, nu se încadrează cu adevărat în aceeași categorie cu creioanele colorate. În timp ce acestea din urmă sunt cunoscute pentru transparența lor, creioanele pastel sunt opace și, prin urmare, sunt folosite într-un mod complet diferit.

Branduri recunoscute de creioane colorate

Majoritatea brandurile de creioane colorate (care nu comercializează doar creioane, ci diferite tipuri de produse de papetărie) au povestea lor și, prin urmare, și o abordare distinctă atunci când vine vorba de fabricarea produselor.

În general, mărcile preferate de creioane colorate, indiferent de tipul lor sunt Alpino, Artline, Carioca, Derwent, Epene, Gimboo, Herlitz, Pelikan. Acestea au produse ce respectă standarde de calitate superioară și nu te vor dezamăgi niciodată.

Pentru că multe creioane colorate pot fi folosite împreună pe același desen, nu trebuie să te simți presat să alegi un singur brand. Puteți achiziționa creioane colorate diferite de la branduri diferite și să experimentezi după bunul plac. Odată ce descoperi un brand anume care-ți place, poți rămâne doar la acela.

Pe scurt

✅Creioanele colorate, indiferent de tipul lor, sunt instrumente de desenat și de colorat relaxante, care te ajută să îți explorezi creativitatea.

✅Există mai multe feluri de creioane colorate: cerate, solubile în apă, pe bază de ulei, creioane pastelate, etc

✅ Brandurile de creioane colorate recunoscute sunt: Alpino, Artline, Carioca, Derwent, Epene, Gimboo, Herlitz, Pelikan

✅ Creioanele colorate vin cu o consistență diferită: de la cele mai moi la cele mai tari, în funcție de nevoi.

Dacă vrei să experimentezi cu diferite tipuri de creioane colorate sau vrei să le achiziționezi pentru cel sau cei mici, pe autograf.ro găsești o multitudine de variante, pe care le poți testa in magazinele din Iași (Palas Mall) și București (Promenada Mall). Explorează-și creativitatea sau ajută-i pe alții să și-o descopere și să și-o exerseze cu Autograf!

Articole recomandate