< Inapoi

Blog > Art&craft > Ce înseamnă culori acrilice și cum le poți folosi. Află tot ce trebuie să știi despre ele! | Autograf.ro

Ce înseamnă culori acrilice și cum le poți folosi. Află tot ce trebuie să știi despre ele! | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

25 octombrie 2023

Culorile acrilice sunt unele dintre cele mai versatile instrumente de pictură, fiind folosite atât de către începătorii din acest domeniu, cât și de cei mai experimentați artiști. Chiar dacă mai sunt și astăzi persoane care se întreabă ce înseamnă culorile acrilice, acestea au un rol semnificativ în lumea artei, iar în ultima vreme au câștigat rapid popularitate printre toți oamenii, datorită numeroaselor lor beneficii.

De departe, unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este timpul lor de uscare rapid, ceea ce face posibil lucrul în cât mai multe straturi. Asta le oferă persoanelor care decid să le folosească și să deseneze cu ele posibilitatea de a experimenta cât mai multe nuanțe și de a corecta cu ușurință erorile, fără a aștepta zile sau săptămâni pentru ca lucrarea să se usuce, așa cum se întâmplă adesea cu vopselele făcute din ulei.

În continuare, în acest articol, o să-ți dezvăluim tot ce trebuie să știi despre culorile acrilice, de la definiția lor, până la tipurile existente, dar și compoziția lor. De asemenea, o să mai discutăm și despre timpul lor de uscare, dar și suprafețele pe care le poți utiliza fără griji. Nu în ultimul rând, spre final, îți vom realiza și lista necesară de materiale de care ai nevoie, dacă vrei să te apuci să faci și tu desene cu ajutorul culorilor acrilice.

Ce înseamnă culorile acrilice, de câte tipuri sunt, din ce sunt realizate + alte informații utile pentru începătorii în culori acrilice și nu numai

Dacă și tu te-ai întrebat cel puțin o dată ce sunt culorile acrilice, trebuie să știi că acestea sunt produse din pigmenți aflați într-o emulsie cu polimer acrilic, ceea ce le conferă numeroase caracteristici remarcabile și le face să fie o alegere preferată pentru majoritatea persoanelor, în ultima vreme. 

Există două tipuri principale de culori acrilice, despre care trebuie să știi, cum ar fi cele cu bază de apă și cele cu bază de solvent. Primele sunt și cele mai comune, dar și ceva mai prietenoase cu mediul, deoarece pot fi curățate și diluate cu apă cu ușurință, motiv pentru care pot fi alegerea ideală și pentru începători. De asemenea, ele sunt ideale și pentru persoanele care își doresc să evite substanțele chimice, pe care alte produse de acest gen le dețin. În schimb, culorile acrilice cu bază de solvent folosesc un vehicul cu mai multe substanțe, pentru a dizolva pigmenții. Acestea, spre deosebire de primele, oferă o uscare mai lentă, dar sunt adesea considerate mai nocive pentru sănătate și mediu.

În ceea ce privește compoziția lor, culorile acrilice sunt formate dintr-un amestec de pigmenți și un vehicul acrilic. Pigmenții reprezintă particulele solide care conferă culoare vopselei, iar vehiculul acrilic este un lichid clar și solubil în apă care îi ține pe pigmenți împrăștiați în vopsea. Acest vehicul joacă un rol crucial în culorile acrilice, deoarece determină consistența, densitatea și calitatea culorii.

În acest sens, unul dintre avantajele majore ale acestor materiale de desen este rezistența lor la apă. După ce se usucă complet, ele devin practic impermeabile la lichide. Acest lucru înseamnă că, odată ce lucrarea este terminată și uscată, poți aplica cu încredere straturi suplimentare, fără a-ți face griji că acestea se vor amesteca sau vor afecta în vreun fel rezultatul final. Mai mult, acest lucru face ca acrilicele să fie ideale pentru lucrările expuse în aer liber, unde nu vor fi în niciun fel afectate de umezeală sau alte lucruri.

Trebuie să știi și faptul că rezistența la apă a culorilor acrilice este adesea considerată un avantaj semnificativ  de către extrem de multe persoane care le aleg. În comparație cu alte tipuri de vopsele, cum ar fi cele ce au în compoziție ulei, care necesită perioade lungi de uscare și sunt mai sensibile la umiditate, după cum am vorbit anterior, acestea nu vor fi afectate în niciun fel de apă, dacă lucrarea este uscată.

Tuburi de acuarele colorate

Timpul de uscare, vâscozitatea și versatilitatea culorilor acrilice sunt caracteristici cheie, care le fac atât de populare pentru artiștii din întreaga lume. Dacă ție îți sunt încă necunoscute toate aceste detalii, vei afla în acest capitol informațiile necesare pe care ai nevoie să le mai știi, pentru a putea trece la lucru.

În primul rând, trebuie să știi că timpul de uscare este unul foarte rapid, unul dintre cele mai mare avantaje pe care acestea le dețin. Acest lucru înseamnă că, după aplicarea lor pe suprafața aleasă, ele se usucă în câteva minute sau ore, în funcție de grosimea stratului, dar și în funcție de condițiile în care lucrarea este depozitată. Asta le face să fie ideale pentru toate persoanele care își doresc să lucreze rapid și nu au prea mult timp la dispoziție de pierdut.

Când vine vorba de vâscozitatea lor, aceasta poate varia semnificativ, în funcție de producător, dar și de compoziție. Există totuși trei tipuri principale de vâscozitate pentru culorile acrilice despre care trebuie să știi, cum ar fi cea grosieră, medie și fină. În prima categorie se încadrează cele mai dense, iar acestea pot fi aplicate cu un aspect mai texturat, fiind ideale pentru creațiile care vor să scoată ceva în relief sau pentru desenarea pe anumite suprafețe sticloase. Culorile cu vâscozitate medie sunt cele mai comune și întâlnite dintre toate și pot fi utilizate pentru o gamă largă de tehnici, de la pictura în straturi subțiri, până la stratificarea culorilor. Ultimele, dar nu cele din urmă, cele fine sunt mai fluide decât restul și pot fi folosite drept acuarele obișnuite.

Când vine însă vorba de suprafețele pe care pot fi aplicate, opțiunile sunt destul de variate, ceea ce le face extrem de versatile. Poți picta cu ele pe pânză, hârtie, carton, lemn, sticlă, metal, ceramica, textile și multe altele. Această adaptabilitate a acrilicelor le face, astfel, să fie potrivite pentru aproape orice proiect artistic, întrucât rezultatele vor fi și ele pe măsură, iar întreaga tehnică este destul de simplă, dacă respecți câțiva pași de bază.

Acuarele colorate

Culorile acrilice sunt rezistente la apă, după cum ai aflat deja, așadar, dacă și tu îți dorești să înveți să desenezi cu această tehnică, ai nevoie să deții mai multe materiale. În lipsa lor, întreaga experiență nu va fi una perfectă, iar opera finală s-ar putea să nu fie nici ea conform așteptărilor. 

Așadar, trebuie să adaugi prima dată în coșul de cumpărături, în mod evident, culori acrilice, pe care le găsești la noi pe site în categoria acuarele, tempera, ulei, acrilice. Alege un set care să conțină mai multe nuanțe, în funcție de preferințele tale, dar și în funcție de proiectele pe care îți propui pe viitor să le faci. 

De asemenea, dacă îți propui să faci asta la un nivel mai profesional sau chiar drept un hobby, vei mai avea nevoie să investești și într-un set de pensule variate, care să aibă diferite forme și dimensiuni, dar și de alte produse pentru pictură, care-ți vor fi de mare ajutor pe tot parcursul procesului de creație.

Paharele și paletele de pictură sunt și ele esențiale. Dacă primul material te va ajuta să diluezi puțin culoarea și să o întinzi mai bine, cel din urmă este excelent când vine vorba de combinarea acuarelelor între ele. Așadar, și ele reprezintă un must-have pentru orice pictor mai priceput sau nu în acest domeniu.

Dacă ești, totuși, la început de drum sau copilul tău vrea să testeze acest domeniu, extrem de utile ți-ar putea fi și șorțurile de pictură, care îi pot proteja hainele micuțului, în cazul în care se va stropi din greșeală. Aceste accidente sunt inevitabile, astfel încât este cel mai bine să le deții și să le pui pe lista de cumpărături. Cu toate acestea, pe site-ul nostru vei mai găsi și alte seturi de pictură și desen ce includ extrem de multe elemente sau pictură pe numere, perfecte pentru a ține copiii ocupați ore în șir și pentru a-i iniția în acest domeniu.

De asemenea, dacă ești nou în acest domeniu și îți propui să te apuci să desenezi cu acrilicele, trebuie să știi câteva lucruri de bază. În primul rând, nu-ți fie teamă să experimentezi cât mai mult cu toate culorile de desen și pictură și să amesteci diverse nuanțe, pentru a obține astfel tonuri și texturi unice. 

Mai mult, după cum ți-am dezvăluit și mai sus, pictura cu acrilice oferă o varietate de tehnici pe care le poți folosi, însă este recomandat să începi cu cele mai simple dintre ele, fiind esențial, de asemenea, să te obișnuiești prima dată cu desenul pe foaie, apoi să experimentezi noi suprafețe.

Chiar dacă este un lucru general valabil, o să-l includem și în această listă. Vorbim despre curățenia care trebuie mereu menținută pe blatul de lucru, care te va ajuta să te menții concentrat pe tot parcursul procesului. Închide tuburile sau sticlele de acrilice constant, după ce le-ai combinat, pentru a le păstra ordinea și disciplina pe masă.

Nu în ultimul rând, vei mai avea nevoie și de răbdare și atenție la detalii, ca în orice alt domeniu.

Diferența între culorile acrilice și tempera – aspecte pe care trebuie să le știi despre diferențele dintre cele două

Acum, a venit momentul să vorbim și despre diferența între culorile acrilice și tempera, unele dintre cele mai utilizate materiale de pictură în domeniul artistic. Deși ambele oferă o paletă largă de culori și sunt solubile în apă, ele dețin, totodată, caracteristici diferite, ceea ce le face să fie unice, pe fiecare în parte. Vorbim aici de compoziția lor, proprietățile de uscare, utilizarea, dar și alte detalii, pe care le vei afla imediat. 

Când vine vorba de compoziție, dacă mai sus spuneam faptul că cele acrilice sunt produse din pigmenți pulverizați, ceea ce le face să fie rezistente la apă după uscare, culorile tempera sunt ceva mai sensibile la lichide.

De asemenea, dacă acrilicele sunt cunoscute pentru timpul lor de uscare rapidă, culorile tempera au nevoie, de obicei, de un timp ceva mai lung pentru a obține forma finală. În acest sens, dacă decizi să optezi pentru ultima variantă, trebuie să te înarmezi cu ceva mai multă răbdare, decât în cazul primei opțiuni.

Când vine însă vorba de aplicarea lor, culorile acrilice sunt versatile, după cum ți-am dezvăluit deja mai sus, și pot fi utilizate pe o gamă largă de suporturi, cum ar fi pânză, hârtie, lemn, metal, sticlă și multe altele. Ele pot fi aplicate în straturi subțiri sau groase, ceea ce te ajută astfel să te joci destul de mult cu acestea, să experimentezi și să obții un produs final cu totul inedit. În schimb, culorile tempera sunt mai limitate în ceea ce privește suprafețele pe care pot fi aplicate. Ele sunt ideale pentru hârtie, carton și altele de acest gen. Mai mult, tempera nu devin rezistente la apă după ce se usucă, lucru care le face să fie mai puțin potrivite pentru expunere la umezeală, așa cum vorbeam și anterior.

Astfel, atât culorile acrilice, cât și cele tempera au avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea dintre ele depinde în mare măsură de preferințele și necesitățile fiecărei persoane în parte, dar și de tipul proiectului pe care urmează să-l creezi. Cu toate acestea, cunoașterea acestor diferențe te poate ajuta să faci cea mai bună alegere și să te gândești, în primul rând, de necesitatea pe care o ai. Chiar dacă acrilicele dețin semnificativ mai multe avantaje, acest lucru nu înseamnă că ele sunt neapărat mai complexe sau greu de folosit.

Acuarele colorate

În concluzie, acum că ai aflat că la culorile acrilice se folosește apa, devenind chiar rezistente după uscare la acest lichid, cel mai probabil te-ai convins că trebuie să le oferi neapărat și tu o șansă. Indiferent că ești începător sau avansat în acest domeniu, trebuie să știi că sunt foarte ușor de utilizat, iar rezultatele vor fi și ele unele remarcabile. Tu ce părere ai despre aceste tipuri de culori?

 

Sursa foto: freepik.com

Articole recomandate