Imagine de Gabe Pierce pe Unsplash.com
Timpul petrecut în familie este prețios, iar primăvara este cel mai bun anotimp în care puteți explora împreună natura care se trezește la viață. În zilele răcoroase sau ploioase, puteți muta distracția în interior, cu tot felul de jocuri distractive și educative. Dacă ești în pană de idei atunci când vine vorba de activități de primăvară pe care le-ai putea face cu copiii, ai ajuns unde trebuie! Am pregătit pentru tine multe recomandări, dar și sfaturi utile despre cum să alegi jocurile în funcție de vârsta copiilor și cum să transformi fiecare activitate într-una distractivă, de care copiii își vor aduce aminte și peste ani.
Cuprins
Activități de primăvară – ce rol au jocurile în dezvoltarea copilului și a relațiilor de familie?
Jocul are un rol important în dezvoltarea copilului încă din primele săptămâni de viață. Prin intermediul acestuia, copilul descoperă mediul înconjurător și începe să își dezvolte diverse abilități. Copiii au nevoie de jucării educative, însă la fel de mult au nevoie și de timp de calitate petrecut împreună cu părinții. Studiile au arătat că părinții ar trebui să petreacă în fiecare zi minim 30 de minute exclusiv cu copiii, fără alte distrageri – asta înseamnă să lași telefonul deoparte și conversațiile cu alți adulți din jurul tău și să dedici acest timp copilului. În zilele de weekend sau în zilele libere, ai și mai mult timp la dispoziție pentru a te conecta profund cu cel mic și a crea amintiri prețioase.
Activitățile de primăvară și timpul petrecut împreună ajută foarte mult la întărirea relațiilor dintre părinți și copii. Chiar și cele 30 de minute zilnice pot contribui la dezvoltarea unei relații sănătoase, de încredere. Timpul de familie oferă oportunitatea unei comunicări deschise, în care părinții și copii ajung să se înțeleagă mai bine. Să nu uităm nici că părinții joacă rolul de modele în viața copiilor, iar prin intermediul activităților, aceștia le pot arăta copiilor cum ar trebui să se comporte în anumite situații, cum ar trebui să abordeze și să rezolve problemele. Dacă vorbim de jocuri pentru copii competitive, părinții ar trebui să fie atenți la modul în care reacționează la pierderi – fii fairplay și învață-l pe cel mic că în viață mai apar și astfel de dezamăgiri.
Nu în ultimul rând, în momentul în care părinții petrec timp de calitate alături de copii, cei mici se simt importanți și valoroși, iar acest lucru duce la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase. În plus, și pentru părinți are multiple beneficii această joacă cu copiii, iar cel mai important este destinderea. În momentul în care te concentrezi exclusiv asupra copilului și jocului, vei reuși să uiți de toate problemele care te apasă, te vei distra și te vei relaxa. Gândește-te la ce minuni pot face cele 30 de minute de joacă după o zi obositoare și stresantă la locul de muncă. Poate simți că mai degrabă te-ai odihni decât să te joci cu cel mic, dar crede-ne pe cuvânt, după 5 minute de joacă vei fi recunoscător că ai ales această variantă.
Activități de primăvară pentru copii – ce poți face în acest anotimp afară?
Imagine de Katherine Hanlon pe Unsplash.com
Primăvara este anotimpul ideal pentru activități realizate în aer liber, indiferent dacă vorbim de propria curte, parc sau natură. Dacă vrei să planifici activități pentru primăvară de familie și nu ai inspirație, avem noi câteva idei pentru tine!
Plimbări în natură
Imagine de Sandra Seitamaa pe Unsplash.com
Plimbările prin natură reprezintă ocazia perfectă de a explora natura care începe să se trezească încet. Poți alege o zi de weekend însorită în care să mergeți într-un parc natural sau într-o rezervație pentru a respira aer curat și a face puțină mișcare. În timpul plimbării îi poți vorbi copilului despre diferite tipuri de plante sau flori, îl poți încuraja să le miroasă (dar nu să le și rupă) și îi poți povesti despre lucrurile pe care le putem face pentru a ocroti și mai bine mediul înconjurător. Plimbările în natură, mai ales cele care implică și drumeții, ajută și la dezvoltarea abilităților motrice (dacă cel mic are vârsta potrivită pentru astfel de trasee).
Înălțarea zmeului
Imagine de Bill Fairs pe Unsplash.com
Dacă prinzi o zi de primăvară cu vânt, poți scoate zmeul din magazie și îl puteți înălța împreună. Această activitate distractivă ajută și la menținerea sănătății și a stării de bine. Mai mult decât atât, manipularea și controlul zmeului implică o bună coordonare mâini-ochi. Așadar, în timpul înălțării zmeului, copilul nu doar se distrează, ci își dezvoltă și abilitățile motorii fine și grosiere. Înălțarea zmeului poate fi uneori și provocatoare și necesită multă răbdare și perseverență pentru a reuși. Este o bună oportunitate de a-l învăța pe cel mic cum să facă față eșecurilor mai bine.
Grădinărit – plantarea legumelor sau a florilor
Imagine de Filip Urban pe Unsplash.com
Implică copiii în activitatea de grădinărit primăvara și vorbește-i despre procesul de creștere a plantelor. Pe lângă oportunitatea de a explora natura într-un mod practic, această activitate aduce și un grad mare de satisfacție, mai ales în momentul în care începe să crească prima legumă sau floare plantată de cel mic.
Vânătoare de comori
Folosește curtea spațioasă pentru a organiza o vânătoare de comori distractivă pentru întreaga familie. Poți ascunde în diferite colțuri ale grădinii dulciuri, jucării sau alte obiecte de care știi că s-ar bucura cel mic și să îi lași diverse indicii. Dacă copilul este de o vârstă mai mare, îi poți lăsa indicii sub formă de ghicitori, iar dacă vorbim de un copil mai mic, îi poți pune stegulețe colorate în zonele în care ai ascuns obiectele.
Activități de arts&crafts
Imagine de Jelleke Vanooteghem pe Unsplash.com
Unele activități de lucru manual pot provoca dezastru într-un spațiu interior, însă te poți distra cu diferite articole de craft, alături de cel mic. Puteți picta împreună fără să vă fie frică că ar putea ajunge vopsea pe pereți, puteți tăia hârtie, puteți lipi stickere, puteți colora sau desena cu cretă, puteți face orice vreți pentru că afară este mult mai ușor de gestionat și de strâns lucrurile lăsate în dezordine.
Activități sportive
Printre cele mai iubite activități de primăvară în familie se numără și practicarea unor sporturi, cum ar fi fotbalul, tenisul sau baschetul. Dacă aveți în zonă un teren de sport, poți pune o oră de activități sportive care vă vor solicita din punct de vedere fizic, vă vor distra și vor ajuta la consolidarea relațiilor de familie. Iar dacă observi că cel mic începe să fie atras de această zonă a sporturilor, poți oricând să amenajezi un teren în spatele casei (dacă spațiul îți permite, bineînțeles).
Picnic în familie și joacă liberă
Imagine de Liana Mikah pe Unsplash.com
Spontaneitatea este apreciată întotdeauna, așa că, de ce să nu organizezi un picnic în aer liber pentru întreaga familie într-un weekend? Puteți lua prânzul împreună în natură sau chiar în curtea voastră, pe iarbă, iar apoi vă puteți distra prin curte alergând sau dansând. Joaca liberă are rolul de a stimula creativitatea în cazul copiilor, deci nu ar trebui să lipsească de pe lista cu activități de primăvară pe care le poți face în exterior.
Activități de primăvară cu copii – idei de jocuri pentru interior
Poate nu veți putea ieși în fiecare zi afară din diverse motive – fie nu aveți energie, fie e prea frig afară sau plouă, iar în astfel de cazuri ar fi bine să ai pregătite câteva variante de activități pe care le poți face cu cei mici în casă. Iată câteva exemple de jocuri distractive de familie:
Joaca cu puzzle-uri
Imagine de Ross Sneddon pe Unsplash.com
Una dintre activitățile preferate ale copiilor este joaca cu puzzle-uri care le provoacă gândirea logică. Așa că, dacă cel mic este pasionat de puzzle-uri pentru copii, poți organiza o seară în familie care să aibă în centru această activitate. Puzzle-urile reprezintă o modalitate excelentă de stimulare a creativității, dar și de antrenare a raționamentului și a memoriei. În cazul jocurilor mai complexe, lucrul în echipă este necesar pentru finalizarea imaginii – în acest mod este încurajată comunicarea și cooperarea. Puzzle-urile reprezintă și o modalitate bună de reducere a stresului și de relaxare, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Dacă vezi că micuțul a avut o zi grea la grădiniță sau la școală, îi poți propune să alegeți un puzzle și să îl rezolvați împreună.
Jocuri de rol
O altă activitate care poate fi făcută nu doar primăvara, ci în toate anotimpurile, este jocul de rol. Mima este unul dintre cele mai distractive jocuri de familie, care ajută și la întărirea conexiunii dintre părinți și copii. Puteți folosi tot felul de păpuși, jucării pentru copii sau alte obiecte din casă pentru a mima diverse concepte sau a ilustra diverse scenete. Distracția este garantată pentru întreaga familie!
Jocuri educative
Studiile au arătat că cei mici învață cel mai bine prin joc, așa că, dacă vrei să îl înveți anumite concepte, o poți face prin intermediul unor jocuri educative. Stabiliți împreună o tematică (poate fi lumea animalelor, mijloace de transport, alfabetul, numere, culori etc.) și explorați-o cu ajutorul cărților sau al jocurilor. Tot din categoria jocurilor educative fac parte și jocurile de logică, esențiale pentru dezvoltarea cognitivă a celor mici.
Jocuri de societate
Jocurile de societate nu trebuie să lipsească de pe lista cu activități de primăvară pe care le puteți face în familie, în casă, sau chiar și afară, pe terasă. Aceste jocuri de societate implică de cele mai multe ori lucrul în echipă, dar și multă competitivitate (poți folosi această ocazie și pentru a-i învăța pe cei mici despre fairplay și pierderi). Dacă vrei să faceți lucrurile mult mai interesante, puteți juca părinți versus copii. Puteți alege atât jocuri consacrate, cum ar fi Dixit, Trivia sau BrainBox, dar vă puteți distra la fel de bine și cu cărți de joc.
Activități creative
Imagine de Phil Hearing pe Unsplash.com
Când vă plictisiți de jocuri, vă puteți orienta către activități creative, cum ar fi colorat sau pictat. Vă puteți face portretul unul altuia sau și mai distractiv, caricatura fiecăruia. Astfel de jocuri ajută atât la stimularea imaginației, cât și la întărirea relațiilor dintre membrii familiei.
Activități de făcut cu copiii primăvara – cum alegi activitățile în funcție de vârstă?
Imagine de Edward Cisneros pe Unsplash.com
Există multe activități de primăvară pentru familie pe care le poți pune în practică, însă ar fi bine să nu uiți de o regulă importantă: orice activitate trebuie să fie adaptată vârstei copilului. Dacă în cazul jocurilor lucrurile sunt mai ușoare pentru că majoritatea jocurilor specifică categoria de vârstă pentru care sunt potrivite, în cazul activităților realizate în aer liber, se poate complica situația. Un copil de 5-6 ani se va distra în timp ce va încerca să înalțe zmeul cu tatăl său, dar în același timp, o astfel de activitate s-ar putea să nu fie la fel de interesantă și pentru un copil de 2-3 ani. Drumețiile sunt potrivite pentru copii de 8-10 ani, care au deja dezvoltate cele mai importante abilități motrice, dar s-ar putea să pună în încurcătură un copil de 4-5 ani care încă nu are foarte multă stabilitate sau siguranță în mișcări.
Iată câteva exemple de activități potrivite pentru diferite categorii de vârstă:
- Copii cu vârsta de până la 2 ani: preferă activitățile simple și de scurtă durată, plimbările în cărucior, joaca în aer liber și explorarea mediului înconjurător,
- Copiii cu vârsta între 3 și 5 ani: preferă jocurile active, plimbările cu bicicleta, jocurile de construcție în aer liber (jocul în lada cu nisip), vânătorile de comori, activitățile de arts&crafts,
- Copiii cu vârsta între 6 și 10 ani: preferă jocurile sportive, drumețiile ușoare, jocurile complexe de construcție, înălțatul zmeului, plimbările cu bicicleta pe diferite trasee prin parcuri,
- Copiii cu vârsta între 11 și 14 ani: preferă sporturile mai complexe (până la această vârstă probabil va manifesta vreo preferință pentru un anumit tip de sport), participarea la tabere școlare, excursiile și activitățile care le provoacă limitele.
Este important ca în alegerea activităților să ții cont de nivelul de dezvoltare al copilului, dar și de preferințele sale. Dacă observi că cel mic nu se simte confortabil în natură, nu are rost să insiști cu drumețiile, ci mai degrabă te poți orienta către alte activități de primăvară pentru familie pe care le puteți face împreună, cu plăcere.
Activități de făcut primăvara – sfaturi și recomandări pentru și mai multă distracție
Imagine de Oakville News pe Unsplash.com
Există moduri prin care poți aduce și mai multă distracție în orice activitate organizezi, iar acest lucru îi va ține pe cei mici conectați în joc o perioadă mult mai lungă de timp. Iată câteva dintre ele:
- Planifică seri tematice: organizează seri tematice (seri de film, seri de jocuri de societate, seri de pictat, seri de karaoke etc.) și comunică întregii familii tematica, cu mult entuziasm;
- Implică toți membri familiei în planificare activității: nu doar activitatea în sine este importantă, ci și pregătirea ei, așa că, nu ezita să implici toată familia pentru și mai mult timp de calitate petrecut împreună;
- Organizează concursuri și jocuri cu premii: orice activitate este mult mai palpitantă în momentul în care există și un premiu la mijloc, iar așa poți să încurajezi cooperarea și spiritul competitiv într-un mod prietenos și distractiv;
- Expune rezultatul activităților creative: dacă v-ați hotărât să pictați sau să modelați ceva, la final expune rezultatul în casă, exact ca o operă de artă (acest lucru ajută mai ales la creșterea stimei de sine a copilului);
- Stabilește reguli de joc și repetă-le până când toți membrii familiei le-au înțeles: în acest mod poți fi sigur că nu vor exista certuri și distracția va fi garantată.
În concluzie, primăvara este anotimpul în care majoritatea activităților ar trebui să se realizeze afară, în mijlocul naturii. Transformă curtea, grădina sau parcul într-un tărâm al distracției, iar în zilele mohorâte, mută distracția în interiorul casei. Din fericire, există multe jocuri și accesorii de arts&crafts pe care le poți folosi în pregătirea unor activități de familie. Nu uita: minim 30 de minute petrecute zilnic cu cel mic pot face minuni nu doar în ceea ce privește relația de familie, ci mai ales buna ta dispoziție.