< Inapoi

Blog > Art&craft > Tehnici de pictură pentru copii – de câte feluri sunt și ce beneficii au asupra micuților | Autograf.ro

Tehnici de pictură pentru copii – de câte feluri sunt și ce beneficii au asupra micuților | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

7 august 2023

Copiii au nevoie de cât mai multe activități pentru a se dezvolta armonios, încă de la cele mai fragede vârste. În acest sens, pictura este o modalitate minunată de a-i ajuta pe micuți să vadă lumea cu alți ochi, de a-i ajuta să se exprime liber și de a le deschide porțile către universuri nelimitate de imaginație.

Există mai multe tehnici de pictură pentru copii, despre care vom vorbi în interiorul articolului, însă indiferent de practica pe care copilul o va învăța, beneficiile vor fi aceleași, iar el nu se va plictisi nicio clipă, un lucru destul de greu de obținut la această vârstă, când cei mici își doresc constant să facă ceva nou. Pictura îi va ține mereu în priză, datorită materialelor diverse pe care le pot folosi, dar și datorită nenumăratelor tehnici care există și pe care le poate învăța de la tine sau chiar din anumite tutoriale de pe Youtube.

Prin intermediul culorilor, formelor și desenelor pe care le creează, aceștia transmit extrem de multe emoții și trăiri pe care poate nu au cum să le exteriorizeze în alt fel, fără constrângeri sau reguli prestabilite. Tehnicile de pictură pentru copii sunt concepute să îi stimuleze pe cei mici să-și dezvolte creativitatea, imaginația și încrederea în propriile abilități, iar aici aceștia vor învăța că nu există greșeală. 

În continuare, în acest articol vom discuta despre tipurile de tehnici de pictură pe care trebuie să le știi și eventual chiar să le și pui în practică cu micuțul tău, dar îți vom face și lista de materiale esențiale desfășurării acestei activități.

Tehnici de pictură pentru copii – ce sunt tehnicile de pictură la copii

Tehnicile de desen și pictură pentru copii reprezintă o modalitate minunată prin care aceștia își pot exprima creativitatea și imaginația, după cum spuneam mai sus. Încurajarea și susținerea micuților în a explora diverse practici artistice poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor cognitive, emoționale și motorii. Pentru a asigura o creștere cât mai echilibrată și mai sănătoasă, este important ca părinții să încerce să-și introducă micuții în acest univers cât mai repede. Chiar dacă par mici, copiii vor prinde extrem de repede ce trebuie să facă cu acuarelele, ba chiar îi vei putea ține ocupați în acest mod și ore în șir.

Așadar, încă din primii ani de viață, copiii au nevoie să experimenteze diferite forme de artă, iar pictura se află în topul acestei liste. Deși pot părea prea mici, după ce au împlinit vârsta de un an, bebelușii pot fi introduși treptat în acest univers într-un mod simplu, sigur, astfel încât niciun obiect sau tehnică să nu-i pună în pericol. De exemplu, li se pot oferi creioane colorate care să nu aibă vârful ascuțit și hârtie albă, pentru a se juca și a începe să înțeleagă cum funcționează procesul de colorare, după care să se treacă la pasul următorul, adică pictura.

Pe măsură ce cresc, copiii pot începe să folosească pensule și acuarele, care sunt o modalitate minunată de a explora culorile și texturile diferite, pe care nu le-au cunoscut până în acel moment. În jurul vârstei de 3-4 ani, pot fi introduse și culorile acrilice, care le oferă o mai mare varietate de a-și pune pe hârtie gândurile și sentimentele. 

La vârsta preșcolară și școlară, lucrurile se schimbă semnificativ. Prin urmare, acesta este momentul potrivit pentru a încuraja folosirea tehnicilor de pictură mai complexe, dar și concentrarea pe detalii. Dacă atunci când sunt micuți, nu contează atât de mult complexitatea proiectului sau respectarea unor reguli, pe măsură ce cresc, aceștia trebuie să aprofundeze din ce în ce mai mult această artă, care le va aduce nenumărate beneficii în continuare, chiar dacă în ochii adulților pot părea deja mari.

Ca părinte, este important să-i oferi copilului ocazia de a experimenta cât mai mult și de a se juca după bunul plac cu aceste tehnici de pictură, fără a-i impune cerințe sau limite restrictive sau fără a-l certa, în cazul în care nu a respectat o anumită cerință. În acest fel, cel mic poate deveni mai curios, poate învăța să-și urmeze propriile instincte artistice, dar poate profita la maximum și de copilărie, întrucât pictura este, în fond, și o modalitate de joacă.

Așadar, tehnicile de pictură la copii reprezintă o cale minunată de dezvoltare a creativității, dar și a altor tipuri de abilități, despre care vom vorbi în cele ce urmează. Cu cât cel mic pășește mai repede în acest univers, cu atât va avea mai multe șanse să se dezvolte și să se bucure de toate lucrurile pe care le oferă această activitate.

Baietel care picteaza

Tehnici de desen pentru copii – tipuri de tehnici de pictură pentru cei mici

Tehnicile de pictură pentru copii sunt extrem de variate, oferindu-le astfel micuților oportunitatea de a-și exprima creativitatea și imaginația printr-o multitudine de moduri. De la cele mai tradiționale, unde materialele de bază sunt acuarelele și pensulele, până la metode mai neconvenționale, cum ar fi pictura cu buretele sau pictura prin stropire, fiecare abordare aduce cu sine o experiență unică, iar copilul tău trebuie să le încerce cel puțin o dată pe fiecare dintre acestea.

Prima și cea mai simplă tehnică este, așadar, cea în care se folosesc acuarelele și pensulele clasice. Aceasta este ideală pentru începători, deoarece culorile se amestecă ușor și se aplică cu o aceeași ușurință. Deci, cel mai recomandat este ca fiecare micuț să înceapă de la acest pas, pentru a-i putea înțelege perfect și pe restul.

În continuare, o metodă preferată de mulți copii mici mai este și pictura cu degetele, care devin instrumentul principal pentru aplicarea culorilor direct pe hârtie sau alte suprafețe. Este o tehnică destul de amuzantă și distractivă pentru micuți, care îi ajută să exploreze cât mai mult și care le permite să se desfășoare în mediul lor, întrucât replica „Faci mizerie”, nu mai este valabilă.

Tot aici mai regăsim și pictura cu bureți, care pot fi de diferite forme și dimensiuni, fiind folosiți pentru a aplica culorile pe hârtie. Această tehnică poate fi combinată cu alte metode pentru a crea efecte mai spectaculoase, dar, în sine, este extrem de specială și garantăm că îl va surprinde plăcut pe micuțul tău, care va vrea să încerce numaidecât și el, după ce va vedea un simplu model.

Chiar dacă poate părea ciudat, cei mici mai pot practica și pictura cu vată. Tehnica implică utilizarea vatei pentru a aplica culori pe hârtie, material ce poate fi modelat în diverse forme și dimensiuni, oferindu-le astfel micuților posibilitatea de a crea picturi cu un aspect total diferit și autentic, de ce nu.

Tot pe lista aceasta mai avem și tehnica stropirii culorilor, care funcționează relativ simplu. Trebuie să folosești o pensulă de desen sau un burețel cu ajutorul cărora să stropești culorile pe hârtie. Vei obține în acest fel niște picături sau stropi, care adaugă dinamism oricărei lucrări.

Indiferent de tehnica aleasă, esențial este ca această activitate să fie percepută ca o modalitate de exprimare liberă și distractivă de către micuț, fără presiune sau cerințe stricte. Încurajează-l să exploreze, să se joace și să-și dezvolte imaginația, iar această călătorie în lumea artei va fi cu siguranță una memorabilă și plină de bucurie.

Copil mic care sta pe scaun si picteaza

Cum ajută aceste tehnicile de pictură în dezvoltarea copiilor

Tehnicile de pictură la copii nu sunt doar o modalitate distractivă de a petrece timpul, ci acestea au și un impact semnificativ asupra dezvoltării lor. Așadar, în mod involuntar, micuții beneficiază de o serie de avantaje și beneficii, care se întind pe diferite planuri și pe care toți copii trebuie să le cunoască.

În primul rând, vorbim despre dezvoltarea abilităților motorii. În timpul tehnicilor de pictură, copiii își folosesc mâinile, degetele și, implicit, încheieturile într-un mod coordonat, pentru a manevra cât mai bine posibil pensulele sau alte instrumente. Această mișcare îmbunătățește și coordonarea ochi-mână, oferind, de la sine, multe alte aspecte esențiale pentru dezvoltarea abilităților de scriere, îmbrăcare, hrănire și așa mai departe.

Un alt beneficiu este reprezentat de stimularea creativității și a imaginației. După cum spuneam mai sus, pictura le oferă micuților o modalitate excelentă de a-și exprima liber ideile și gândurile. Ei pot crea diferite personaje imaginare, peisaje nemaivăzute sau chiar și anumite obiecte inventate. Prin dezvoltarea imaginației, copiii vor învăța pe viitor să găsească soluții inovatoare și să își dezvolte gândirea creativă pe diferite domenii.

Tot aici putem vorbi și despre îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor. Explicația este simplă. În timpul procesului de pictură, copiii se confruntă adesea cu provocări, cum ar fi alegerea culorilor potrivite sau aranjarea elementelor în pagină, astfel încât să obțină compoziții cât mai armonioase. Este de dorit ca aceștia să-și ia propriile decizii și să găsească de unii singuri cele mai bune soluții pentru opera lor.

De asemenea, tehnicile de pictură ajută și la dezvoltarea concentrării și a răbdării. Acest domeniu le testează, fără doar și poate, aceste abilități micuților care își doresc să-și ducă la bun sfârșit lucrarea. Așadar, copiii vor învăța că trebuie să-și acorde timp, pentru a obține rezultate satisfăcătoare.

De asemenea, pentru mulți copii, exprimarea emoțiilor poate fi un proces destul de dificil, mai ales dacă vorbim despre o persoană mai introvertită sau timidă. Pictura oferă astfel o modalitate excelentă pentru a-și exprima sentimentele și trăirile interioare. 

Mai putem vorbi și despre dezvoltarea abilităților de comunicare și a vocabularului, pentru că, în timp ce pictează, copiii pot începe să descrie ceea ce fac și să pună în cuvinte ceea ce simt. Acest proces îi ajută să-și îmbogățească vocabularul și chiar să învețe să se exprime mult mai bine.

Trebuie să știi și că prin intermediul picturii, copiii vor învăța și culorile, formele și alte concepte vizuale esențiale. Aceste cunoștințe sunt esențiale de la o vârstă cât mai fragedă și oricât de mult te-ai chinui să le explici micuților asta în teorie, practica este mereu cea mai bună formă de aprofundare a lucrurilor și de înțelegere mai amănunțită.

Nu în ultimul rând, tehnicile de pictură îi ajută pe micuți să-și crească încrederea în propriile abilități artistice, ba chiar și stima de sine. 

Prin urmare, tehnicile de pictură pentru copii nu sunt doar o formă de divertisment, ci au și un rol esențial în dezvoltarea lor pe diferite planuri esențiale.

Acuarele

Tehnici de pictură la copii – materialele necesare pentru această activitate

Dacă până acum am lămurit tot ce trebuie să știi despre tehnicile de pictură și beneficiile lor, acum te vom ajuta cu lista de produse de pictură de care are nevoie micuțul tău, pentru a se putea apuca de treabă.

În primul rând, trebuie să ai pe lista de cumpărături acuarele, tempera, ulei și acrilice, care sunt tipurile principale de culori utilizate în acest domeniu. Totuși, fiecare material este relativ diferit și te va ajuta să obții o textură ușor altfel.

De asemenea, vei mai avea nevoie și de pensulele, care sunt instrumente esențiale pentru aplicarea culorilor. Pentru copiii mai mici, se recomandă pensule cu peri moi și de dimensiuni mai mari, în timp ce cei mai mari pot învăța să picteze cu pensule cu forme variate, cum ar fi rotunde, plate sau de detalii.

Paharele și paletele de pictură nu trebuie să lipsească nici ele, acestea fiind folosite pentru amestecarea și diluarea culorilor. Paletele sunt disponibile în variante de plastic predominant și au mai multe compartimente, astfel încât să-i permită micuțului să realizeze diferite combinații. Paharele pot fi folosite pentru a pune apa sau alte lichide necesare în procesul de pictură.

Dacă nu-ți dorești ca cel mic să se murdărească, întrucât acuarelele pot fi destul de greu de îndepărtat de pe haine, atunci îi poți achiziționa chiar și șorturi de pictură, extrem de utile și rezistente. Acestea sunt disponibile în variante impermeabile, fiind, astfel, foarte ușor de curățat.

Dacă vrei să-i ușurezi celui mic munca sau dacă acesta abia învață să picteze, atunci poți opta și pentru pictura pe numere. Seturile de acest gen includ o imagine pre-imprimată pe o hârtie specială, împărțită în zone numerotate corespunzător culorilor specifice. Copiii doar trebuie să urmeze aceste numere pentru a completa opera de artă, iar procesul le va fi în acest fel mai ușurat.

Pe site-ul nostru vei mai găsi însă și multe alte seturi de pictură și desen, astfel încât să-i asiguri celui mic cea mai bună experiență.

Copii care picteaza

În concluzie, tehnicile de pictură pentru copii sunt extrem de diverse, iar fiecare în parte are rolul de a stimula anumite lucruri în viața copilului tău. Trebuie să-l încurajezi pe micuț să dea o șansă acestei forme de artă cât mai curând, dacă nu a făcut-o deja, iar pe site-ul nostru vei găsi toate materialele de care acesta are nevoie. 

 

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate