Lista de rechizite pentru școala generală trebuie planificată în detaliu, de preferat luând în considerare indicațiile profesorilor de la clasa copilului. De asemenea, la achiziționarea necesarului pentru școală trebuie să se țină cont și de doleanțele micuțului, mai ales atunci când vine vorba de culori, accesorii pentru birou, instrumente de scris și articole pentru activitățile artistice.
Toate acestea pot să pară amănunte în ochii unora dintre părinți, dar în realitate, rechizitele care prezintă culori atractive sau imprimeuri vesele îl motivează pe cel mic să deschidă cu plăcere cărțile și caietele pentru școală. Lista de rechizite pentru școala generală trebuie adaptată constant în funcție de clasă, dată fiind schimbarea nevoilor elevilor și a materiilor de la an la an. Așadar, ce rechizite trebuie să se regăsească pe lista fiecărei clase din ciclul gimnazial?
Cuprins
Ce rechizite trebuie pentru clasa a 5-a: cum să îți pregătești corespunzător copilul pentru trecerea la gimnaziu?
Clasa a 5-a marchează începutul unui nou ciclu școlar. Materiile care alcătuiesc programa sunt mai numeroase față de cele din școala primară, nivelul de dificultate puțin ridicat, deci lista de rechizite pentru școala generală îi scoate pe părinți și copii din zona de confort. Înainte să descoperi ce rechizite trebuie pentru clasa a 5-a, notează câteva aspecte care îți vor simplifica procesul de căutare.
În primul rând, trebuie avut în vedere că, disciplinele studiate în clasa a 5-a sunt mai multe față de anii anteriori, deci lista trebuie să cuprindă diferite tipuri de caiete, instrumente de scris speciale, adaptate noilor materii. Răspunsul la frecventa preocupare legată de ce rechizite îmi trebuie în clasa a 5-a trebuie să se axeze pe elementele de bază, precum: ghiozdan, penar, trusa de geometrie, instrumente de scris standard, articole pentru orele de desen.
Ce trebuie să includă setul instrumentelor de scris standard? În linii mari, acestea cuprind stilouri cu călimară sau rezerve de cerneală albastră, pixuri cu cerneală albastră, verde și roșie, creioane colorate și grafit. La acestea se adaugă ascuțitoare cu recipient pentru colectarea reziduurilor, radieră școlară sau gumă de șters calitativă care să nu lase urme inestetice pe foaie.
Criterii orientative pentru completarea listei de rechizite pentru școală
Odată ce ai bifat toate acestea pe lista cu ce rechizite trebuie pentru clasa a cincea, alegerea celorlalte articole trebuie influențată și de preferințele copiilor.
- Preferințele elevului
Într-adevăr trebuie pus accentul pe utilitatea rechizitelor și apoi pe aspectul lor. Totuși, realizarea temelor și a proiectelor de școala devine o muncă mult mai plăcută alături de instrumentele de lucru și caietele frumos colorate, garnisite eventual cu imprimeuri prietenoase ori inspirate din desenele animate preferate.
- Calitatea produselor
Al doilea criteriu de care ținut cont este marca rechizitelor, care trebuie să fie renumită pentru calitatea acestora. Cu cât produsele sunt mai rezistente la uzură și utilizări repetate, cu atât scade riscul unor cheltuieli în plus pe viitor pentru achiziționarea de noi articole.
În clasa a 5-a, tot mai mulți copii încep să înlocuiască obișnuitul ghiozdan de școală cu rucsacurile sau chiar trollerele de școală speciale. La această vârstă copii încă învață cum și cât de important este să se organizeze corespunzător, fie la școală, fie în ceea ce privește obiectele de uz personal. Așadar, o soluție inteligentă în acest sens pot fi ghiozdanele cu multiple compartimente, de mărimi diferite, corespunzătoare diferitelor categorii de obiecte. În acest mod, elevul va ști unde sunt exact caietele, cărțile, sticluța de apă, instrumentele de scris sau pachețelul pentru pauza de prânz. Pe măsură ce crește și se va obișnui să-și ordoneze singur lucrurile va putea înlocui ghiozdanul multicompartimentat cu o geantă de școală, un rucsac dotat cu un design simplu sau echipat cu un compartiment mare și încăpător.
Penarele copiilor de gimnaziu se rezumă adesea la strictul necesar. Dacă în școala primară era necesar un penar echipat cu instrumentele de lucru obligatorii și seturi de creioane și carioci, copiii care încep clasa a 5-a exclud toate acestea, preferând un penar simplu cu puține instrumente de scris, pastă corectoare sau picul de șters micile greșeli de scriere. La polul opus se află caietele pentru fiecare activitate. Acestea trebuie să fie în format A4, dictando, matematică, velin și să țină pasul cu programa complexă a clasei a 5-a. În consecință, cumpărăturile trebuie să acopere diferite discipline de învățământ, precum: română, geografie, matematică, biologie, muzică și desen.
Odată cu începerea ciclului gimnazial sunt încurajate proiectele individuale sau de grup. Așadar, pe lista de rechizite necesare trebuie să se regăsească dosarele și foliile de plastic pentru organizarea, protejarea și depozitarea referatelor, proiectelor, cursurilor, notițelor, desenelor, etc. Planul cu cumpărături cu ce rechizite îți trebuie pentru clasa a cincea mai trebuie să includă și produsele de bază de care copiii au nevoie la orele de arte plastice, începând cu blocul de desen A3, pensule, acuarele, tempera, creioane cerate și până la hârtie creponată, lipici, aracet, foarfecă cu capete rotunjite, vas pentru amestecarea culorilor și depozitarea instrumentelor de pictură după finalizarea orei. În clasa a 5-a, copiii sunt inițiați în tainele geometriei, deci trusa de geometrie trebuie să includă o riglă, echer și raportorul pentru figuri ample. De asemenea, elevii de gimnaziu încă au nevoie să protejeze caietele, manualele de școală și să le organizeze cu precizie pentru o utilizare cât mai confortabilă. De aceea la această vârstă este încurajată folosirea unor coperți pentru caiete și cărți, precum și stickere sau etichete pe care să noteze fiecare materie.
Ce rechizite trebuie pentru clasa a 6-a: cum să ții pasul cu noua programă școlară?
Lista de rechizite pentru școala generală trebuie actualizată la fiecare început de an, excepție făcând articolele de bază. Înainte de a stabili ce rechizite trebuie pentru clasa a 6-a, notează câteva criterii care îți te vor ajuta să economisești energie și resurse financiare. Cumpărăturile pentru școală sunt în majoritatea cazurilor o provocare pentru bugetul familiei. Pe măsură ce copilul avansează și trece într-o nouă etapă, automat, programa disciplinelor școlare se mărește, implicând noi materii care la rândul lor necesită o listă mai diversificată de rechizite.
Nici de data aceasta nu vor fi ignorate preferințele copiilor. Chiar dacă aceștia au avansat cu un an, tot mai există cazuri care ar alege oricând un caiet cu imprimeu colorat sau un stilou cu design interesant în locul articolelor impersonale. Lista de rechizite pentru școala generală poate dezechilibra bugetul multor familii, de aceea este indicat ca achizițiile să fie realizate în perioadele oportune. În clasa a 6-a deja părinții îi cunosc pe profesori, deci se poate discuta cu aceștia din timp în privința materiilor de școală pentru următorul an. În funcție de sugestiile cadrelor didactice, părinții reușesc să bifeze în timp util necesarul de rechizite chiar în perioadele cu reduceri sau atunci când gama de produse este suficient de generoasă pentru a avea de unde alege alternativele mai puțin costisitoare.
În majoritatea situațiilor, copiii încă mai păstrează din articolele avute în anul precedent, fie că este vorba despre instrumentele de scris, seturile pentru pictură și desen, geanta și penarul de școală, fie coperțile, foliile de protecție sau dosarele. Acest avantaj permite părinților să economisească cel puțin la începutul anului. Restul produselor necesare pentru școală pot fi cumpărate pe parcurs, ceea ce ar putea salva economiile familiei.
Criteriul calității se menține și trebuie tratat cu prioritate de fiecare dată când mergi la cumpărături de rechizite. Altfel vei fi nevoit să înnoiești stocul de articole pentru școală cu noi produse care să le înlocuiască pe cele care s-au uzat sau au devenit imposibil de utilizat. Astfel, la dilema ce rechizite îmi trebuie pentru clasa a 6-a, răspunsul gravitează în jurul criteriului calității.
Asigură-te că investești în articole fabricate de producători de top. Chiar dacă la început sumele ți se par exagerate, pe parcurs vei observa că ai făcut de fapt o economie inteligentă. Un ghiozdan din material rezistent la uzură și la transportarea greutăților sau a obiectelor de diferite dimensiuni este apt de a fi utilizat și în anii următori, ceea ce salvează resursele financiare pe viitor.
În definitiv, orice copil s-ar putea simți inconfortabil prezentându-se în fața clasei cu un ghiozdan deteriorat, un penar rupt sau un echipament de sport uzat. În clasa a 6-a încep să fie organizate activități extrașcolare la care copiii sunt încurajați să participe pentru a-și dezvolta talente și noi abilități. De aceea ar fi o idee inspirată să-i oferi copilului o gentuță specială pentru ora de sport sau un curs special, unde să-și păstreze echipamentul sau instrumentele de lucru, într-o manieră organizată și separată față de ghiozdanul cu rechizite pentru orele de curs.
Dacă ai finalizat deja lista cu ce rechizite îți trebuie în clasa a 6-a, atunci poți recurge la soluția cumpărăturilor online. Această variantă te ține la curent cu toate ofertele și reducerile de preț, îți asigură transportul la adresa indicată de tine și ești liniștit că primești la ușă rechizitele necesare fără să colinzi magazinele pe ultima sută de metri.
Ce rechizite trebuie pentru clasa a 7-a: cum trebuie să se prezinte copilul tău în penultimul an de gimnaziu?
Dacă micuțul tău a pășit deja în penultimul an de gimnaziu, atunci informează-te ce rechizite trebuie pentru clasa a 7-a. În principiu, obiectele necesare pentru această etapă școlară rămân aceleași din anii anteriori, doar se adaugă câteva articole noi. Astfel, în clasa a 7-a copiii trec deja la caiete studențești, folosesc tot mai mult dosarele cu folii de protecție pentru organizarea și protejarea proiectelor pentru disciplinele de bază sau orele de desen. De asemenea, lista rechizitelor pentru școală poate să includă un carnet cu planner pentru organizare, perforator și set de capse, un album de coli albe pentru schițe, stickere pentru portofolii, creioane HB pentru desen și scriere, stilouri cu rezerve și pixuri cu cerneală albastră și neagră, riglă de 30 cm și una flexibilă pentru desen tehnic, blocuri de desen în format A3 sau A4, markere colorate, bloc de post-it-uri pentru notițe, calculator științific, agrafe și capsatoare pentru organizarea colilor, bibliorafturi pentru stocarea caietelor, un blocnotes pentru notițe sau cuvinte la limbi străine și corectoare pentru păstrarea unor caiete impecabile.
Ce rechizite trebuie pentru clasa a 8-a: cum să îți susții copilul înaintea examenelor de absolvire a ciclului gimnazial?
Te afli deja în ultimul an de gimnaziu, perioada dedicată evaluărilor, testelor, meditațiilor și orelor de pregătire pentru viitoarele examene de absolvire. Secretul care stă la baza unui examen trecut cu succes îl presupune învățarea și recapitularea materiilor sistematic și din timp. De asemenea sunt esențiale și testele pentru autoevaluarea periodică a cunoștințelor. Se anunță un an plin de emoții și efort, deci stabilește din timpul vacanței de vară ce rechizite trebuie pentru clasa a 8-a.
Respectă lista cu necesarul anilor anteriori, începând de la:
- set de creioane colorate;
- set pixuri cu gel de culoare albastră, neagră, rosie și verde;
- penar;
- pic sau pastă corectoare;
- set de linere sau markere;
- set de creioane mecanice și rezerve;
- radieră, ascuțitoare;
- pensule, paletă pentru pictat, vas pentru apă și set tempera;
- creioane grafit HB;
- post-it-uri sau bloc notes;
- foarfeca cu capete rotunjite și lipici solid pentru activități de lucru manual;
- set de etichete școlare;
- stilou cu cerneală albastră și set de rezerve;
Și continuă lista care trebuie completată cu alte câteva rechizite indicate pentru materiile ultimului an gimnazial:
- caiete studențești dictando;
- caiete studențești de matematică;
- caiet studențesc cu foaie velină;
- caiet dictando A5 cu 80 de file;
- caiet de matematică A5 cu 80 de file;
- caiet de geografie;
- caiet de biologie;
- vocabular;
- bloc de desen A3;
- hârtie sugativă;
- set coli A4 color și albe;
- biblioraft și mape din plastic cu șină;
- trusă de geometrie cu riglă, compas, raportor și echer;
- capsator și capse 24/6;
- perforator;
- mapă de carton cu elastic;
- mapă de protecție;
- folii de protecție A4;
- bandă adezivă.
Chiar dacă la început poate să te intimideze toată această agitație privind lista rechizitelor pentru fiecare an școlar, atâta timp cât planifici din timp și urmezi indicațiile profesorilor, automat vei economisi resurse valoroase. Întrucât implicarea copilului este esențială în realizarea listei de cumpărături este recomandat să stabiliți împreună un buget aproximativ alocat lucrurilor pentru școală. Selectează doar produse de calitate, mai ales cele de bază, iar restul le poți achiziționa pe parcursul derulării anului. În acest fel, ai siguranța că produsele sunt durabile o bună perioadă, iar tu ești scutit de cheltuieli inutile cu altele noi.
Sursa foto: unsplash.com.