< Inapoi

Blog > Inovatie pentru scoala > Cum îți influențează stiloul felul în care scrii | Autograf.ro

Cum îți influențează stiloul felul în care scrii | Autograf.ro

Publicat de: Gabriel Stanescu

14 septembrie 2022

Scrisul modifică maniera în care funcționează creierul, deoarece scrisul de mână determină startul procesului de învățare. Fie că este vorba despre copii, studenți sau adulți, a scrie este un act de a transmite și de a-ți însuși informații, de-a lungul parcursului academic sau în afara lui. Prin urmare, instrumentul cu care alegi să scrii este esențial în modelarea scrisului. De la stilou, la pix și chiar la creioanele din grafit, instrumentul de scris poate chiar să-ți ușureze procesul de memorare.

De ce este important scrisul de mână?

Atunci când cei mici încep să învețe să scrie sunt stimulate funcțiile cognitive ale creierului. Momentul în care stiloul sau pixul trasează litere pe hârtie, anumite părți ale creierului sunt activate, implicând memoria și limbajul. Așadar, scrisul de mână este întotdeauna preferabil dactilografiatului.

De asemenea, maniera în care scrii poate dezvălui și aspecte ale personalității tale, așa cum arată principiile grafologiei. Deseori, părinții insistă ca cei mici (încă din grupele pregătitoare) să utilizeze stiloul în detrimentul creionului sau pixului, care pot părea mai ușor de folosit, pentru formarea unui scris frumos și elegant. Studiile arată că stiloul ajută într-adevăr la conectarea facilă a literelor, în timp ce pixul presupune o mai mare presiune, deci un efort crescut.

Scrisul îmbunătățește memoria și în același timp, ajută și la procesul de învățare, iar acesta este unul dintre motivele pentru care învățământul mizează mult pe această componentă educațională. Cititul și scrisul sunt procese care stimulează și dezvoltă creierul, creând predispoziții către o dezvoltare frumoasă și obținerea abilităților necesare pentru a evolua din punct de vedere academic.

De ce este important instrumentul de scris?

Instrumentul de scris influențează ritmul cu care scrii, dar și caligrafia ca atare. Dacă folosind un creion vei scrie mai ușor, în cazul unui pix – depinde  bineînțeles de model – vei avea o altfel de experiență. Stiloul este instrumentul care asigură o cursivitate aproape naturală a înșiruirii de litere.

De asemenea, pentru că stiloul necesită o grijă mai mare, dar și pentru că nu oferă aceiași rapiditate de scriere, copiii se vor concentra mai mult la această activitate și ca atare, și caligrafia va fi îmbunătățită. Întotdeauna primează nevoile elevului atunci când trebuie să alegi instrumentul de scris potrivit pentru acesta. Dacă la începutul parcursului său școlar, copilul trebuie să învețe literele, deci abia deprinde scrisul, pentru elevii de la liceu mai importantă este maniera în care reușesc să țină pasul cu multitudinea de informații pe care le notează. Stiloul rămâne întotdeauna opțiunea preferată pentru cei care preferă scrierea curată și îngrijită, elegantă.

Cum se ține corect stiloul?

Există un unghi optim al peniței în contact cu hârtia, unghi care facilitează transferul cernelii pe foaie. Atunci când stiloul se află exact în acest punct, scrisul este continuu și confortabil.

În funcție de instrumentul de scris, maniera corectă de a ține stiloul/ creionul diferă. Atunci când folosești instrumente cu mină, cum sunt creioanele mecanice, acestea au tendința să se rotească, influențând felul de a scrie. Stiloul nu respectă aceeași dinamică datorită vârfului stabil, care împiedică mișcările de rotire. Atunci când unghiul nu este corect, stiloul va zgâria hârtia sau o va păta.

Este important să ghidezi penița cu ușurință și să nu pui foarte multă presiune, pentru ca scrisul să fie cât se poate de confortabil. Mai ales la grădiniță, cei mici ar trebui să învețe să țină instrumentul de scris, asigurând trei puncte (degete) de prindere. De aceea, mai ales la început, elevii scriu mai ușor cu creionul față de orice alt instrument.

Tipuri diferite de stilouri

De la stilourile clasice la pixurile care se șterg și creioanele mecanice, toate instrumentele de scris au aceeași funcție: să asigure transferul informației pe hârtie, pentru a facilita învățarea. Există însă diferențe specifice între ele:

Stiloul cu peniță

Stiloul  a parcurs un drum lung din 1800, când penița consta într-o pană de lebădă. Stilourile de astăzi au tocul fabricat din lemn fin, oțel inoxidabil și chiar plastic. Folosesc rezerve umplute cu cerneală pe bază de apă, care sunt ușor eliminate și înlocuite odată ce sunt goale sau dispun de un rezervor care se poate umple din călimară.

Penițele stiloului sunt disponibile în toate dimensiunile. Dimensiunea și vârful peniței contribuie, de asemenea, la modul în care scrii. De exemplu, un vârf fin este indicat pentru cei care nu aplică presiune, iar stilourile cu peniță medie funcționează bine pentru cei cu o mână puțin mai fermă. Deși sunt de obicei fabricate din oțel inoxidabil, penițele stiloului sunt fabricate și din iridiu, un material conceput pentru a rezista oricât de mare este presiunea aplicată sau chiar din metale placate cu aur, cum sunt stilourile Diplomat.

Stilouri pentru caligrafie

Caligrafii tradiționali folosesc stilourile cu rezervor de cerneală sau penițe cu vârf tip pensulă, pe care le înmoaie în cerneală. Există seturi întregi de stilouri, markere, creioane grafit, special concepute pentru caligrafie. Multe seturi conțin și vârfuri interschimbabile, pentru a permite variații în grosimea literelor.

Caligrafii începători pot să aleagă stilouri de caligrafie cu rezerve pentru a evita bătăile de cap și inevitabilele pete de cerneală. Cum fiecare mână care scrie are propriile nevoi, stilourile și instrumentele de scris au o greutate variată, dimensiuni diferite ale peniței și mii de culori de cerneală.

Rollerul

Rollerul este instrumentul de scris care reprezintă combinația perfectă dintre un stiloul și un pix. Are multe asemănări cu un pix cu bilă, dar există o diferență foarte importantă: pixurile cu bilă folosesc cerneală pe bază de ulei, iar rollerele folosesc cerneală pe bază de apă, similară cu cea a stilourilor clasice cu peniță.

Pasionații de stilouri sunt de acord cu faptul că tipul de cerneală pe bază de apă din roller permite o experiență de scriere mai lină, dar și acest instrument de scris vine cu propriile dezavantaje. De exemplu, vârful unui stilou cu cerneală pe bază de apă trebuie să fie acoperit sau retras atunci când nu este utilizat, pentru a preveni uscarea cernelii.

Stiloul este cel mai cunoscut instrument de scris. Copiii învață să scrie inițial cu stiloul, datorită controlului pe care îl impune, scrisul devenind astfel mai lizibil. Fie că alegi stiloul cu călimară, fie pe cel cu rezerve, copilul tău va învăța să scrie curat, respectând o anumită caligrafie.

Pentru începători și avansați, pe autograf.ro regăsești peste 600 de stilouri de la branduri renumite, prietenoase cu orice buget. Pentru cei mai mari, stiloul este deseori înlocuit cu pixurile clasice sau linerele cu gel. Cu toate acestea există elevi care preferă stiloul cu peniță, deoarece sunt obișnuiți cu acesta.

Indiferent de ce alegi, nu uita niciodată că cel mai important aspect este calitatea, deoarece stilourile care nu respectă niște standarde minime pot păta sau zgâria hârtia, lasă o dâră mult prea groasă sau prea subțire și nici nu au un design ergonomic, transformând scrisul într-o activitate mult mai anevoioasă decât este.

Ce tip de stiloul ți se potrivește?

Majoritatea stilourilor se pot folosi atât de către dreptaci, cât și de către stângaci. Există însă branduri, precum sunt cei de la Schneider, Pelikan și Herlitz, care au creat stilouri destinate doar stângacilor, fiind ergonomice și practice.

De asemenea, tipul de hârtie este relevant atunci când îți alegi instrumentul de scris. Dacă folosești caiete cu foi mai subțiri, există riscul ca stiloul sau pixul cu gel să transpară pe verso. De aceea, alege întotdeauna caiete cu hârtie de calitate, care nu permit impregnarea cernelii de pe o foaie pe alta.

Un alt element important este bugetul. Există stilouri de lux, care reprezintă un cadou minunat pentru un adult, dar care nu sunt neapărat potrivite pentru un elev în clasa zero. Cu toate acestea, oferta pentru stilouri de calitate pentru începători este foarte generoasă și poți găsi o sumedenie de variante la prețuri sub 100 de lei.

Cele mai importante criterii în alegerea stiloului

Nevoile elevului. Atunci când copilul începe să scrie, stiloul este instrumentul de scris recomandat și chiar obligatoriu, datorită preciziei sale. Odată cu trecerea la un alt nivel academic, sunt utilizate pixuri sau chiar creioane mecanice.

Calitatea stiloului este cel mai important criteriu atunci când decizi să achiziționezi acest instrument de scris, pentru că astfel vei asigura durabilitatea lui, dar și ușurința scrisului.

✅Informează-te despre diferitele tipuri de instrumente de scris. E posibil ca stiloul să nu fie varianta optimă pentru copilul tău. Preferințele sale, dublate de nevoile clasei pe care o urmează sunt criterii pe care să le iei în calcul. Dacă elevul stăpânește deja arta scrisului, acesta va avea nevoie de ceva care să îi ușureze scrierea/ transcrierea, iar rollerele sunt preferate de copiii din gimnaziu sau liceu.

Testează și descoperă ce ți/i se potrivește. Dacă încă nu ești sigur ce ar trebui să achiziționezi, vino în magazinele fizice Autograf din București, în Promenada Mall și Palas Mall Iași și testează mai multe instrumente, până găsești varianta potrivită. Atât în magazinele fizice, cât și dacă preferi magazinul online Autograf, beneficiezi de consultanță gratuită de specialitate, pentru a alege cel mai bun stilou pentru tine sau copilul tău, la un raport calitate-preț excelent. Spor la cumpărături!

Articole recomandate