< Inapoi

Blog > Art&craft > Origami – secretele din spatele acestei arte japoneze + modele și tehnici de pliere a hârtiei | Autograf.ro

Origami – secretele din spatele acestei arte japoneze + modele și tehnici de pliere a hârtiei | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

13 septembrie 2023

Origami reprezintă arta japoneză de a împături hârtia în diverse forme tridimensionale pentru a obține animale, plante, flori, obiecte uzuale sau multe alte reprezentări. Acest hobby este perfect atât pentru adulți, cât și pentru cei mici pentru că stimulează creativitatea și antrenează răbdarea și perseverența. Dacă nu te-ai jucat până acum cu hârtia în acest fel, nu știi cum să faci origami și îți e frică că nu te vei descurca, ai ajuns unde trebuie! Informațiile de mai jos sunt utile pentru adulții care vor să practice această activitate alături de copii și nu știu de unde să înceapă.

Origami din hârtie – istoria artei japoneze de pliere a hârtiei

Barca din hartie, maini copii

Despre origami s-a vorbit tot mai mult în ultimul timp, ca o activitate ideală pentru copiii care iubesc își exprime creativitatea în diferite moduri. Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă origami, probabil ai găsit răspunsul în cultura japoneză – acest cuvânt provine din cuvintele japoneze ”ori” – ”a plia” și ”kami” – ”hârtie”. Multe persoane au practicat acest hobby încă dinainte de a ști ce este origami. Cu siguranță te-ai mai jucat și tu cu o bucată de hârtie sau cu un șervețel pentru a face o barcă sau un trandafir.

Istoria origami are rădăcini de zeci de secole în Japonia. Această hârtie împăturită după diferite tehnici a fost folosită inițial în scopuri religioase, iar ulterior s-ar transformat într-o practică artistică și creativă. Tradiția spune că pentru origami se folosește o hârtie specială, pătrată și colorată pe o carte, însă artiștii contemporani de origami folosesc și alte forme și tipuri de hârtie, dar și tehnici diferite pentru a crea modele de origami cât mai inovatoare și complexe. Nu îți face griji, noi te vom învăța cum să faci modele de origami pas cu pas, singur sau alături de cel mic. Dacă plănuiești să te joci cu diferite tehnici de origami și modele cu copilul, îți garantăm că nu va fi doar o activitate creativă, ci și una extrem de distractivă!

Modele de origami pentru începători – lucruri esențiale de știut

Dacă ai citit înainte despre origami – ce este și cum se face origami, probabil ai văzut că în spatele acestui hobby aparent simplu, stă de fapt o serie de reguli nescrise. Nu poți face astfel de reprezentări cu orice tip de hârtie, iar dacă cumva îndoitura nu a fost făcută perfect pe linie, nu vei putea interveni cu foarfeca pentru a corecta greșeala. Dacă însă ai materialele potrivite și exersezi cea mai simplă tehnică de origami, vei vedea că împăturitul hârtiei va deveni activitatea preferată de relaxare în familie.

Tehnica de origami – de ce materiale ai nevoie?

Hartie de origami colorata, foarfece, accesorii craft.

Nu poți face origami fără hârtie de origami 3D – este cel mai important material de care ai nevoie pentru a practica acest hobby. Acest tip de hârtie are câteva caracteristici care stau și la baza succesului rezultatului final:

  • Este mai grea decât hârtia folosită pentru scris sau imprimat – greutatea și grosimea îi conferă rezistență în timpul plierii, deci nu se va rupe sau deteriora ușor în timp ce lucrezi cu ea,
  • Are o formă pătrată – prin aplicarea tehnicilor de pliere vei obține o simetrie perfectă,
  • Flexibilitate – hârtia de origami este suficient de rezistă pentru a obține forma dorită, dar în același timp este și suficient de flexibilă pentru a permite o împăturire mai ușoară.

Hârtia pentru origami se găsește în culori diferite, tocmai pentru a face acest proces mult mai creativ și mai interesant pentru cei mici – poți alege culorile în funcție de obiectul pe care vrei să îl obții la final. În afară de această hârtie pentru origami, vei avea nevoie și de foarfece (pentru a tăia hârtia în bucăți mai mici, dacă este nevoie), de o riglă (pentru a măsura totul precis), dar și de diverse accesorii craft pentru îmbunătățirea aspectului formei de origami obținute.

Dacă ai toate aceste materiale pregătite, te poți apuca de treabă. Dacă este pentru prima dată când pui mâna pe o hârtie de origami pentru a o împături, ar fi bine să cauți instrucțiuni pentru origami pentru începători sau modele de origami simple pentru copii, pe care le puteți urma împreună, pas cu pas.

Origami pentru copii – tehnici de împăturire a hârtiei

Există multe tehnici de pliere a hârtiei, unele mai simple, ce pot fi realizate de orice copil, altele mai complexe, folosite în mod special de către artiști și experți în origami din hârtie. Vom vorbi în continuare despre cele mai populare și frecvent folosite împăturiri ale hârtiei de origami.

Plierea în V

Plierea sau împăturirea în V a hârtiei este una dintre cele mai folosite. După cum sugerează și numele, această tehnică implică plierea hârtiei într-un unghi ascuțit pentru a forma litera ”V”. Totul pornește de la o hârtie pătrată – alege un colț al hârtiei și pliază-l către colțul opus în diagonală pentru a obține un unghi de 45 grade. Împăturirea hârtiei trebuie să fie extrem de precisă și simetrică. Majoritatea modelelor de origami pornesc de la o pliere în V. Poți observa o astfel de împăturire a hârtiei în exemplul de mai jos:

Instructiuni pentru realizarea unui cap de pisica din hartie de origami

Plierea de tip ”reverse fold”

Metoda de pliere de tip ”reverse fold” pare mai complexă, însă vei vedea că o vei stăpâni destul de repede. Este folosită de cele mai multe ori pentru a crea capete de animale, petale de flori sau alte detalii, cum ar fi brațe sau picioare. Există două tipuri de astfel de împăturiri ale hârtiei: inside reverse fold – hârtia este pliată către interior și outside reverse fold – hârtia este pliată către exterior. Poți observa o pliere de tip ”inside reverse fold” mai jos, la ciocul papagalului.

Instructiuni pentru realizarea unui papagal de origami

Plierea tip ”valley” sau ”mountain”

Un alt tip de împăturire de bază a hârtiei, de la care pornesc multe modele de origami pentru începători este cel de tip ”valley” sau ”mountain”, în care pătratul este pliat pe jumătate, pe una din latura. Se aseamănă cu plierea în V, însă de această dată, plierea nu se mai face pe colțuri, ci pe latura pătratului. Poți vedea o astfel de împăturire a hârtiei chiar la primul pas al instrucțiunilor de realizare pentru un fluture din origami.

Instructiuni pentru realizarea unui fluture de origami

Tehnica de origami și modele simple de realizat

Dacă ai exersat câteva împăturiri, probabil ai învățat deja cum să lucrezi cu acest tip de hârtie și îți va fi mult mai ușor să urmezi instrucțiunile de origami. Este important să alegi pentru început modele de origami mai simple pentru că cele complexe s-ar putea să te determine să renunți rapid la această activitate. Dacă cel mic ți-a propus să învățați împreună să faceți origami, poți alege câteva modele de animale cu care să vă distrați. Avem pentru tine câteva idei și modele în acest sens:

Instructiuni pentru realizarea unui cap de caine de origami       Instructiuni pentru realizarea unei vulpi de origami       Instructiuni pentru realizarea unui cap de iepure de origami

Internetul poate fi cel mai bun prieten al tău în momentul în care vrei să îți dezvolți o nouă pasiune, iar acest lucru se aplică și la origami. Găsești suficiente resurse în mediul online – fișe cu instrucțiuni de origami pentru copii și tot felul de desene care te ghidează în această artă a împăturitului de hârtie. Dacă ești o persoană creativă și vrei să transformi această activitate într-una și mai distractivă, poți începe să inventezi alături de cel mic tot felul de forme. Sau puteți pur și simplu să exersați tipurile de pliere ale hârtiei și să vedeți cu ce seamănă rezultatul final.

Cu timpul, abilitățile de împăturire ale hârtiei se vor dezvolta, iar de la o simplă floare, poți ajunge la un întreg aranjament floral, exact ca în exemplul de mai jos:

Floare cu petale roz de origami

Aranjament cu flori origami

Despre origami – sfaturi practice care te vor transforma într-un maestru

Arta de împăturire a hârtiei de origami o pot stăpâni toate persoanele care au suficientă răbdare și curiozitate să exerseze. Acesta este și motivul pentru care mulți copii ajung să fie atrași de acest hobby. Dacă vrei să ajungi și tu un maestru în această artă, sfaturile de mai jos îți vor fi de mare ajutor:

  • Începe cu tehnicile de bază și cu modelele ușoare – Dacă începi din prima cu un model complex, care nici nu este explicat corect, cu siguranță vei ajunge să renunți la această activitate înainte de a prinde gustul figurinelor din hârtie.
  • Alege o hârtie de origami de calitate – Nici nu știi ce diferență poate face o hârtie specială de origami. Este suficient să faci un experiment pentru a te convinge de acest lucru. Alege un model simplu și fă-l cu o hârtie de origami, apoi repetă modelul cu o hârtie simplă. Rezultatele vor fi mult mai bine în primul caz pentru că acest tip special de hârtie se pliază mult mai ușor și nu se deteriorează la prima îndoire.
  • Urmărește cu atenție tutoriale – dacă vrei să faci origami cu cel mic, ar fi bine să optezi pentru un tutorial video în locul unor instrucțiuni scrise sau cu desene pentru că vor fi mult mai ușor de înțeles. 
  • Exersează în mod regulat – această artă cere timp și mult exercițiu pentru a ajunge să o stăpânești, așa că înarmează-te cu multă răbdare și exersează cât mai mult. Cu cât vei împături mai mult hârtia, cu atât vei stăpâni mai bine tehnicile de origami. Totodată, fii atent la detalii – această activitate implică multă precizie și orice pliere a hârtiei cu un milimetru mai la stânga sau la dreapta poate influența rezultatul final.
  • Nu te speria de noțiunile de geometrie – Dacă ți-a plăcut matematica, noțiunile de geometrie îți vor fi de mare folos pentru că te vor ajuta să înțelegi mai bine cum să pliezi hârtia pentru a obține forme mai complexe.
  • Nu te teme să inventezi propriile modele – Este normal ca la început să urmezi instrucțiunile și tutorialele pe care le găsești în mediul online sau la alți pasionați de astfel de forme, însă pe măsură ce îți va crește încrederea în propriile abilități, vei vedea că îți va fi din ce în ce mai ușor să creezi și propriile modele de origami. Bineînțeles, acest lucru ține și de creativitatea fiecăruia. Există persoane care se bucură de procesul în sine și de împăturirea hârtiei și persoane care iubesc să creeze forme noi, complexe.

Origami pentru copii și adulți – ce beneficii are această activitate?

Impaturirea unei hartii albastre de origami, accesorii origami, hartii colorate origami

Origami este o activitate perfectă de familie, cu multe beneficii în dezvoltarea copiilor. Dacă nu ai luat în considerare un astfel de hobby pentru cel mic, cu siguranță informațiile de mai jos te vor face să te răzgândești.

Origami este una dintre activitățile care antrenează cel mai mult puterea de concentrare și gândirea logică. Simpla acțiune de pliere a hârtiei de mai multe ori, cu multă precizie, îi învață pe copii că răbdarea și perseverența te pot duce către rezultatul final dorit. Gândirea logică este și ea dezvoltată, pe măsură ce copilul pliază fiecare colț al hârtiei, după instrucțiuni foarte clare. Origami pare o acțiune destul de mecanică, însă ea dezvoltă și simțul creativ, mai ales după ce copilul este lăsat să își creeze propriile modele și forme. Nu în ultimul rând, origami poate fi o formă excelentă de relaxare, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Profită de acest hobby pentru a petrece cât mai mult timp de calitate împreună.

În concluzie, origami este o activitate pe care ar trebui să o încerci singur sau alături de cel mic. După ce ai materialele necesare, tu decizi ce formă va lua hârtia de origami și ce rafturi din casă va înfrumuseța. Ți-am oferit și câteva modele simple pe care le poți încerca pentru început, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să te înarmezi cu multă răbdare, mai ales dacă plănuiești să le faci alături de copii. Îți garantăm însă că rezultatul final merită orice efort, iar în timp, vei învăța și cum să te bucuri din ce în ce mai mult de acest proces și de fiecare împăturire a hârtiei.

Surse foto: unsplash.com, freepik.com, pexels.com

Articole recomandate