< Inapoi

Blog > Art&craft > TOP jocuri de societate – cele mai bune opțiuni pe care le poți încerca cu prietenii sau familia ta | Autograf.ro

TOP jocuri de societate – cele mai bune opțiuni pe care le poți încerca cu prietenii sau familia ta | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

24 iulie 2023

Într-o lume tot mai acaparată de tehnologie și de comunicarea virtuală, jocurile de societate sunt încă la mare căutare, întrucât permit interacțiunea față în față și te ajută să te deconectezi de tot ce înseamnă probleme sau stres. Acestea au fost prezente în viețile oamenilor încă din cele mai vechi timuri și au rămas și astăzi principala opțiune, când vine vorba despre formele de divertisment. 

Pe lângă distracția pe care o oferă jucătorilor, acestea oferă și o gamă largă de beneficii, care ajută la dezvoltarea tuturor participanților. Atunci când alegi să te implici în astfel de jocuri, creezi o conexiune fizică și emoțională care este greu de egalat într-un mediu virtual. Te privești în ochi cu ceilalți jucători, râzi și te distrezi cu ei și trăiești fizic bucuria victoriei. Jocurile de societate îți permit să simți emoțiile și să experimentezi conexiuni umane autentice, destul de pierdute în ziua de astăzi.

Partea cea mai bună este că există o diversitate de jocuri de societate, pe gusturile tuturor celor din gașca sau din familia ta. Mai mult, acestea acoperă și o gamă largă de interese și preferințe, de la jocuri de strategie complexe, până la jocuri de cuvinte sau jocuri de aventură. În acest fel, îți poți descoperi chiar și noi pasiuni, dar cel mai important, poți petrece timp de calitate cu cei dragi, întrucât aceste activități nu au limite de vârstă, putând fi practicate atât de copii, cât și de adulți.

În continuare, îți vom dezvălui mai amplu ce semnifică aceste jocuri, dar vom trece și printr-o mică istorie a acestora, astfel încât să vezi de unde a pornit totul și cât de mult au evoluat până în ziua de astăzi. În cele din urmă, vom vorbi și despre cele mai bune jocuri de societate, pe care trebuie neapărat să le încerci cu cei dragi ție.

Top jocuri de societate – ce sunt jocurile de societate și o scurtă istorie a acestora

Jocurile de societate sunt o formă de divertisment, care implică interacțiunea între mai multe persoane și care se desfășoară după reguli bine prestabilite și cu ajutorul unor componente incluse în fiecare pachet. După cum spuneam, ele au fost practicate de-a lungul timpului pentru același scop, acela de a construi legături sociale între persoane, de a dezvolta anumite abilități și de a oferi ocazia de a petrece timp de calitate împreună.

În Antichitate, oamenii jucau aceste jocuri cu ajutorul zarurilor și jetoanelor, în diverse jocuri de noroc și strategie. Unele dintre cele mai vechi jocuri de societate cunoscute sunt Senet și Jocul regal din Ur, care au fost practicate în Egiptul Antic și, respectiv, în Mesopotamia. Toată activitatea se desfășura pe o tablă, iar participanții aveau reguli și strategii bine definite.

În Evul Mediu, acestea au început să devină populare și în Europa, iar un exemplu notabil este șahul. Acest joc de strategie complex a apărut în India și a fost adus în Europa de către negustorii arabi. Șahul a devenit rapid unul dintre cele mai apreciate jocuri intelectuale, rămânând până astăzi extrem de popular în întreaga lume.

Cu trecerea timpului, au apărut și alte jocuri de societate care au captat atenția oamenilor. Vorbim aici despre jocurile de cărți, ce-au apărut în secolul al XIX-lea, și care erau practicate majoritar în cluburile selecte ale timpului, oferind oamenilor o ocazie de a socializa și de a se mai abate de la grijile vremurilor trecute.

În secolul al XX-lea, jocurile de societate au cunoscut o altă față, iar popularitatea lor avea să crească din ce în ce mai mult. Monopoly, unul dintre cele mai cunoscute jocuri și din zilele noastre, a fost lansat în 1935 și a devenit rapid un adevărat fenomen global. Alte jocuri precum Scrabble, Clue și Risk au urmat, oferind o varietate de experiențe și tematici diferite participanților. 

Cu apariția tehnologiei, care nu implică doar telefoanele, tabletele, ci și jocurile video, interesul pentru jocurile de societate a scăzut înainte de anii 2000, dar, cu toate acestea, în ultimii ani, ele au cunoscut din  nou popularitatea. Oamenii au redescoperit plăcerea de a se întâlni față în față și de a interacționa în mod direct, iar copiii, deopotrivă, sunt și ei foarte fascinați atunci când pătrund în această lume.

Copii care fac puzzle

Cele mai bune jocuri de societate – care sunt beneficiile jocurilor de societate

Jocurile de societate nu reprezintă o simplă formă de divertisment, ci aduc și mai multe beneficii semnificative în viața noastră. Tocmai din acest motiv, ar trebui să fie practicate de toată lumea, indiferent de vârstă, dar mai ales de copii, care pot învăța extrem de multe lucruri educative.

În primul rând, acestea sunt o modalitate excelentă de a facilita interacționa cu prietenii, familia sau colegii. Aceste jocuri îți permit să petreci timp de calitate cu persoanele dragi, să comunici mai mult cu ele, dar și să vă cunoașteți mai bine. Prin cooperare sau chiar prin competiție, pentru că există și echipe adverse, jocurile de societate facilitează construirea de relații și legături mai puternice.

De asemenea, prin intermediul lor, îți poți îmbunătăți abilitățile sociale. Chiar dacă nu-ți dai seama, vei învăța să comunici mai eficient, să lucrezi în echipă, să respecți niște reguli prestabilite și chiar să ajuți în rezolvarea conflictelor, în cazul în care acestea apar, între ceilalți jucători. Mai mult, ele pot contribui semnificativ la dezvoltarea abilităților de ascultare, empatie, esențiale pentru interacțiunea cu ceilalți oameni, în viața de zi cu zi.

Totodată, jocurile de societate pot stimula destul de mult și creierul, în funcție de complexitatea și tipul pentru care optezi. Acestea te provoacă să gândești strategic, să iei decizii rapide, întrucât timpul este limitat. Indiferent dacă este vorba despre jocuri de strategie, puzzle-uri sau altele, acestea îți pot îmbunătăți și memoria, concentrarea, abilitățile logice și capacitatea de rezolvare a problemelor.

Cred că principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor aleg să practice tipul acesta de activități este datorită faptului că acestea oferă o modalitate foarte bună de relaxare, acest lucru fiind, fără doar și poate, un mare beneficiu. Ele îți permit să te detașezi de stresul cotidian și te ne concentrezi asupra momentului prezent. 

Nu în ultimul rând, acestea ajută și la îmbunătățirea abilităților de comunicare, întrucât pe parcursul unui joc de acest gen va trebui să comunici constant cu ceilalți jucători. Fie că trebuie să explici o strategie, să negociezi sau să faci echipă, ele îți îmbunătățesc considerabil latura comunicativă. Învață să-ți exprimi ideile într-un mod clar și coerent, dar și să înțelegi punctul de vedere al celorlalți.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le oferă jocurile de societate. Chiar dacă până acum, nu ai fost conștient de toate aceste lucruri, probabil că de-acum încolo, când le vei mai practica, o să înțelegi mai bine despre ce vorbim. În continuare, îți vom oferi și un top al jocurilor de societate, în cazul în care nu știi pentru ce să optezi.

Familie care joaca jocuri de societate

Cele mai bune jocuri de societate pentru copii – top jocuri de societate pentru copii și adulți

În acest capitol, vom vorbi despre cele mai bune jocuri de societate pentru adulți, dar și pentru copii, care pot fi învățate și practicate cu ușurință. Probabil că de unele dintre ele deja ai auzit, iar dacă nu, cu siguranță că o să-ți dorești să le încerci, în urma acestui capitol.

În primul rând, vom începe lista cu șahul, care este un joc clasic, dar și foarte strategic, ce antrenează mintea într-un procent semnificativ și dezvoltă abilitățile de planificare și luare a deciziilor. Este potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți, și oferă o varietate de provocări pe parcursul jocului. Chiar dacă la început poate părea dificil, întrucât necesită foarte multă concentrare și atenție la detalii, șahul este una dintre cele mai bune activități prin care îți poți petrece timpul liber.

Tot din gama jocurilor de societate face parte și domino, care implică plasarea pieselor cu numere potrivite una lângă cealaltă. Este un joc simplu, dar strategic, care dezvoltă abilitățile matematice și de logică. Există diverse variante ale acestui joc, inclusiv domino dublu și multe altele.

În topul celor mai bune jocuri de societate se numără și tablele, care este un joc clasic de strategie, foarte popular în țara noastră. Este foarte potrivit pentru toate vârstele și dezvoltă abilități matematice, de luare a deciziilor și de anticipare a deciziei pe care o poate lua partenerul tău de joc.

Nu putem să încheiem topul fără Monopoly, care este unul dintre cele mai cunoscute, când vine vorba de jocuri de societate. Se regăsește într-o multitudine de variante și, în cazul în care te-ai plictisit de unul dintre ele, probabil mai ai de ales dintre alte zeci. Sunt diferite tematici, iar copiii vor adora pur și simplu acest joc, în care-și pot dezvolta foarte multe abilități.

În afară de acestea, există și multe altele care pot fi potrivite pentru copii și adulți, cum ar fi Scrabble, Rummy, Carcassonne, Ticket to Ride, Catan,  cricket și bingo. Lista poate continua la nesfârșit și cu diferite puzzle-uri sau jocuri de cărți, pe care orice micuț trebuie să le experimenteze la un moment dat, întrucât fiecare vine cu anumite beneficii și cu un rol bine definit pentru fiecare copil, dar și adult, de ce nu.

Așadar, indiferent de jocul ales, este important să te asiguri că acesta este potrivit pentru vârsta și nivelul de dezvoltare al celui care ia parte. Cu toate acestea, poți fi sigur de faptul că ele te vor ajuta să te relaxezi într-un mod în care gadgeturile nu o pot face.

Copii care joaca un joc

Jocuri de societate de top – cum se joacă acestea și care sunt caracteristicile lor

Dacă mai sus vorbeam despre cel mai bun joc de societate pentru copii, unde ți-am oferit foarte multe variante de luat în calcul, acum o să-ți oferim și regulile după care se desfășoară unele dintre ele.

Când vine vorba de șah, este relativ ușor să-i înveți regulile de bază. Tot jocul se desfășoară pe o tablă cu pătrățele, unde există 32 de piese, 16 pentru fiecare jucător, printre care avem regi, regine, turnuri, cai, nebuni și pioni. Scopul este să capturezi regele adversarului, adică să dai șah mat, termen pe care l-ai mai auzit probabil de foarte multe ori. 

Este un joc strategic, care implică gândirea foarte atentă înainte de a face o mutare și planificare. Fiecare piesă are reguli de mișcare specifice, iar jucătorii trebuie să-și anticipeze mișcările adversarului și să găsească strategii pentru a obține avantaj.

Când vine vorba de jocul de domino, în cutie vei găsi un set de piese dreptunghiulare, în număr de 28, numerotate de obicei de la 0 la 6. Poate fi jucat de la două, până la șase persoane, iar scopul este să plasezi o piesă jos, lipită de cea a adversarului tău, astfel încât numărul pe care îl dai tu să fie același cu cel care se regăsește pe piesa celuilalt jucător. Domino este un joc relativ simplu și accesibil pentru toată lumea, indiferent de vârstă, dar care pune la încercare abilitățile de strategie ale concurenților.

Tablele se joacă, asemenea șahului, pe o tablă cu 24 de triunghiuri și 15 piese pentru fiecare jucător. Scopul este să-ți deplasezi piesele în jurul tablei și să le scoți în afara tablei pe toate, în timp ce adversarul tău mai rămâne cu piese în joc. Zarurile asigură următoarea mișcare și-ți spune câte căsuțe ai voie să miști piesele.

Cine nu a auzit astăzi de Monopoly? Unul dintre cele mai dorite jocuri de societate de către toți oamenii, de la mic, la mare. Scopul principal al jocului este de a deveni cel mai bogat jucător prin cumpărarea și dezvoltarea proprietăților și colectarea chiriei de la ceilalți adversari. Jucătorii se deplasează pe un tablă de joc în formă de circuit și pot cumpăra diferite case, pot construi clădiri, dar, în același timp, jucătorii trebuie să și ofere bani pentru anumite excursii, vizite la teatru, în funcție de căsuța pe care au picat, atunci când au aruncat zarurile. Monopoly te poate purta prin diferite colțuri ale lumii, în funcție de varianta de joc pentru care optezi.

Scrabble este un joc de cuvinte, care testează abilitățile lingvistice și creativitatea jucătorilor. Jucătorii primesc un set de litere, iar ei trebuie să le plaseze pe tabla de joc, pentru a forma diferite cuvinte valide. Fiecare literă are un anumit punctaj, iar cu cât mai multe cuvinte reușești să formezi, cu atât mai mare va fi punctajul. Este un joc care stimulează foarte mult creativitatea și pune mintea la încercare.

Pentru fiecare joc pentru care vei opta, vei găsi însă regulile și caracteristicile detaliate în interiorul cutiei, așadar, dacă ți-a atras ceva atenția, trebuie neapărat să-l comanzi și să-l încerci.

În concluzie, acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, pe care ar trebui și tu să le încerci cu cei dragi. Atât copiii, cât și adulții, se vor bucura la maximum de această experiență, care va fi una foarte relaxantă și plină de beneficii. Jocul tău preferat care este?

 

Sursa foto: pexels.com.

Articole recomandate