< Inapoi

Blog > Instrumente de scris inovatoare > Tot ce trebuie să știi despre linere | Autograf.ro

Tot ce trebuie să știi despre linere | Autograf.ro

Publicat de: Gabriel Stanescu

11 octombrie 2022

Cu siguranță ai văzut poze sau clipuri video pe diferite rețele de socializare, cu agende sau caiete frumos scrise, în care fiecare rând și paragraf este subliniat cu diverse culori. Oricine viseză să aibă notițele atât de bine organizate și scrise, iar pentru a-și transforma viziunea în realitate,  are nevoie de instrumente de scris de tip liner.

Există o multitudine de linere care pot fi utilizate în multiple feluri, nu doar pentru a sublinia idei sau cuvinte cheie, ci și pentru desen și schițe profesioniste.

Ce este un liner?

Linerele sunt niște pixuri din fibre fine sau din plastic, care folosesc în general cerneală pe bază de apă, iar uneori cerneală pe bază de ulei. Acestea au grosimi diferite, dar toate sunt relativ subțiri, de unde și numele de „fineliner, adică pixuri care scriu subțire. Dimensiunile vârfurilor variază de la 0,03 mm la 1 mm, ceea ce permite un scris ordonat.

Cu toate acestea, când vine vorba despre mărimea peniței, asigură-te că verifici cu atenție descrierea produsului, deoarece unii producători de linere folosesc sisteme de dimensionare diferite. Mai trebuie să știi și că linerele de obicei sunt lungi și acoperite cu plastic sau metal și seamănă mai degrabă cu niște creioane. Cele mai multe instrumente de scris de acest tip au cerneală neagră, dar sunt disponibile și într-o varietate de culori, fiind ideale pentru a-ți însufleți desenele, jurnalul și alte proiecte personale.

Cele mai multe dintre linere sunt de unică folosință, deși există câteva versiuni reîncărcabile pe piață, pentru cei care-și doresc să fie eco-friendly. Acestea tind să fie produse de branduri high-end și sunt utilizate mai ales în schițele profesioniste de desen.

Sfaturi pentru utilizarea linerelor

Când folosești hârtie subțire, care permite transferul pe verso, nu aplica foarte multă presiune. În caz contrar, cerneala va curge prin hârtie și nici nu va arăta îngrijit, fiind destul de dificil să scrii pe partea cealaltă a foii.

Penița sau vârful este proiectat astfel încât să poată fi utilizat cu ușurință la diferite unghiuri naturale de scriere, deci nu trebuie să-ți faci griji. Chiar dacă scrie la fel de subțire ca un stilou bun, linerul nu presupune un anumit unghi de scriere. Cu toate că linerele au fost proiectate pentru desen și schițe, mulți oameni le utilizează pentru a scrie în fiecare zi sau pentru diferite proiecte, preferând scrisul subțire și îngrijit al acestor pixuri colorate. Așadar, cum poți folosi linerele tale preferate?

Pentru scris 

Multe persoane  preferă să scrie cu un stilou cu peniță subțire, care permite și curgerea cernelii într-o manieră controlată și îngrijită. Liniile subțiri, cursive sunt create în aceeași manieră și de linere, singurul inconvenient fiind că majoritatea nu se pot reîncărca.

Acest tip de pix cu scriere fină este potrivit pentru toate stilurile de scriere de mână și poate chiar ajuta la transformarea scrisului de mână „dezordonat” într-unul mai lizibil, deoarece permite mai mult spațiu în cadrul și în jurul fiecărei litere. Mulți elevi tind să afirme că scriu mai ordonat cu stiloul decât cu pixul, iar acest lucru se întâmplă pentru că acesta reduce controlul, scrisul fiind aproape impus de ritmul stiloului.

Linerele sunt o variantă bună pentru cei care caută să-și îmbunătățească scrisul, dar nu vor să investească într-un stilou sau pur și simplu nu-și mai doresc unul.

Mai mult decât atât, datorită cernelii cu uscare rapidă, pixurile care scriu cu linii fine sunt utile și pentru cei cărora nu le plac petele inevitabile de cerneală care apar în urma folosirii stiloului. Linerele te scapă de această grijă deoarece se usucă rapid, iar cerneala nu se scurge atât de repede.

Iată câteva idei de utilizare a linelor pentru notițele tale zilnice:

Scrieți lecțiile cu un liner, deoarece ai opțiuni nelimitate când vine vorba de utilizarea diferitelor culori pe care le poți îmbina pentru notițe, exact ca pe Pinterest. Un liner bun pentru luarea de notițe ar trebui să fie portabil, ușor de folosit, iar dacă este disponibil în mai multe culori, este cu atât mai apreciat. De asemenea, tot ce scrii va putea fi organizat în funcție de culorile folosite, exact ca într-o hartă, făcând mult mai ușoară citirea lor, ori de câte ori este necesar.

Învață folosind linere. Elevii, mai ales cei de liceu, dar și studenții știu chinul zecilor de pagini pe care trebuie să le parcurgă în procesul de învățare. Este esențial să găsești unui sistem de organizare a notițelor tale, pentru a putea învăța mai ușor. Folosește linere de diferite culori și încadrează definițiile, teoriile și ideile principale. Folosește bullet points, pentru a organiza idei și paragrafe diferite, etc.

Scrieți lista de cumpărături folosind un liner. Este subțire, ușor de pus la vedere și convenabil. Prețul unui liner este similar cu cel al unui pix obișnuit, dar experiența de scriere este cu mult mai plăcută.

Planifică-ți săptămâna sau activitățile zilnice. Linerele sunt cel mai cool mod de a-ți organiza săptămâna. Folosește culori diferite pentru zile diferite, astfel că nicio activitate de rutină nu ți se va mai părea la fel de plictisitoare.

Un liner se poate încadra cu ușurință în pătratele și dreptunghiurile ce separă un calendar, pentru a-ți putea planifica activitățile într-un mod corespunzător și eficient. Indiferent dacă îți notezi ce sarcini ai de făcut, dacă îți subliniezi evenimentele sau adăugi detalii, linerele colorate te vor ajuta cu siguranță. Planificarea unei săptămâni cu sarcini pentru copii devine distractivă și nu o corvoadă!

Citește și fă-ți cercetarea. Chiar dacă nu este suficient de populară această metodă, să citești cu pixul sau cu creionul în mână este mult mai eficient. Dacă nu vrei să subliniezi diverse idei pe cărțile tale, folosește post-ituri și linere pentru a marca informațiile de care ai nevoie.

Profesioniștii din toate domeniile sunt implicați în mod activ în procesul lor de învățare. Atunci când sunt în procesul de cercetare, au nevoie să selecteze doar informațiile relevante. De aceea, linerele pot să fie de folos pentru aceste tipuri de activități.

Deși au fost inițial destinate artei, linerele funcționează bine și pentru scris, indiferent care este activitatea pe care o desfășori. Cerneala cu uscare rapidă nu pătează, iar vârful subțire se pretează oricăror notițe: de la școală, de la muncă sau de acasă. Culorile vin într-o varietate bogată, pentru ca tu să le poți utiliza cu bucurie, creând notițe ușor de citit, dar care au și o anumită estetică.

Pentru schițe și desene

A alege să schițezi cu un liner înseamnă să fii deschis să-ți accepți erorile și să continui, pentru că nu se poate șterge fără a lăsa urme, chiar dacă utilizezi pasta corectoare. Mai ales în pictură, orice corectură de acest tip este foarte vizibilă. Când lucrezi în creion sau în grafit poți șterge orice, indiferent de punctul în care te afli în creația ta. Linerele presupun o cu totul altă experiență. Schițele vor avea detalii fine și fiecare linie trasată se va vedea în mod distinctiv pe foaie.

Aceste tipuri de pixuri sunt folosite cu precădere pentru a crea benzi desenate sau ceea ce se cheamă doodles (schițe mici). Cu toate acestea, înainte de a trece la desene și schițe folosind linere, încearcă să stăpânești mai întâi tehnicile de desen utilizând creionul clasic și îți va fi mult mai ușor. Bineînțeles că nu te împiedică nimic să începi pur și simplu să explorezi diverse stiluri folosind linere. Arta este un spațiu liber, unde oricine are loc, iar originalitatea este întotdeauna un atuu.

Pentru cei mai mici dintre artiști probabil că la îndemână le sunt mai degrabă creioanele colorate și cariocile, deși nu ar trebui să fugă de aceste pixuri inovative. Fie că vor încerca să deseneze cu ele, fie că vor încerca să creeze diferite litere, linerele pot fi un bun început pentru a învăța scrierea de mână.

Pentru majoritatea activităților în care vei folosi linerele, cele pe bază de apă sunt cele mai bune. Într-adevăr, liniile sunt mai bine controlate și au mai puțin risc de curgere. Cu toate acestea, dacă vrei să achiziționezi un liner pentru desen sau pictură, cele recomandate sunt pe bază de ulei.

Pentru desen grafic

Linerele se pretează perfect în domeniul designului grafic și al arhitecturii, fiind și principalul motiv pentru care au fost create. Întrucât sunt atât de multe forme și texturi, linerele pentru desen grafic sunt preferate de majoritatea artiștilor, pentru că sunt ușor de folosit și extrem de versatile. Din trusa studenților de la Arhitectură nu lipsesc niciodată mai ales linerele negre.

Linerele cu cerneală îi împiedică pe artiști să șteargă liniile create, prin urmare o schiță deja începută nu va putea fi modificată. Acest aspect îi încurajează să își accepte greșelile și să continue să deseneze, rezultând linii care curg natural, desenele fiind imperfecte, dar vii. Pixurile subțiri sau cele în culori deschise sunt cele mai bune pentru schițele inițiale, în timp ce pixurile mai închise sau mai groase sunt bune pentru finisarea desenelor.

Pentru jurnal

Ideale pentru toate tipurile de jurnal, pixurile de tip liner sunt perfecte atât pentru scrisul de zi cu zi, cât și pentru planificarea pe care o faci pentru proiectele tale. Atunci când îți notezi ideile și le accentuezi cu diferite culori , acestea devin mai ușor de urmărit. Planurile tale se vor derula în mod natural, urmărind punctele țintă.

În funcție de sistemul de organizare pe care ți-l stabilești, poți folosi diferite culori pentru a marca o serie de categorii, precum proiecte în derulare, planuri de viitor, ilustrații și idei noi, proiecte pe termen lung etc.

Dacă practici însă scrierea în jurnal la final de zi sau în anumite momente pentru a te elibera de stresul cotidian, un liner este la fel de potrivit ca orice pix pe care îl folosești. Vârfurile său de ac creează un scris perfect ordonat, fiind potrivit oricărui tip de hârtie. Penița este potrivită și pentru un scris mai mic sau diferite însemnări pe care le faci pe marginea paginii de jurnal sau chiar în calendar.

Pe scurt

Linerele sau pixurile cu vârf subțire, indiferent de tipul lor, sunt instrumente de scris și de desenat, care te ajută să îți organizezi mai eficient proiectele și activitățile zilnice

Există mai multe feluri de linere în funcție de uzul lor: pentru schițe și ilustrații, pentru luarea de notițe, pentru planificare

✅Linerele nu sunt doar pentru profesioniștii din toate domeniile sau pentru studenții stresați, ci pot fi folosite și de cei mici, mai ales atunci când învață scrierea literelor, iar un stilou e mai greoi de utilizat.

✅Chiar dacă nu sunt printre primele lucru pe care le pui în coș atunci când îți alegi rechizitele, dă o șansă linerelor pentru că vor ajunge instrumentele tale preferate de scris.

Pe autograf.ro și în magazinele din Mall Promenada (București) sau Palas Mall (Iași) ai la dispoziție o gamă extinsă de linere, dar și o multitudine de alte instrumente de scris, pe care vrei cu siguranță să le testezi. Spor la cumpărături!

Articole recomandate