< Inapoi

Blog > Jocuri > Jocuri de grup pentru copii – ce rol au în dezvoltarea celor mici și cum le alegi în funcție de vârsta lor? | Autograf.ro

Jocuri de grup pentru copii – ce rol au în dezvoltarea celor mici și cum le alegi în funcție de vârsta lor? | Autograf.ro

Publicat de: Adamita Florentina

18 martie 2024

Imagine de Marisa Howenstine pe Unsplash.com

Jocurile în echipă pentru copii au un rol extrem de important în dezvoltarea lor, atât din punct de vedere social, cât și fizic, emoțional și cognitiv. În funcție de tipul jocului, copiii învață cum să interacționeze și să comunice eficient, cum să își gestioneze emoțiile, cum să își asculte colegii de echipă și să caute împreună soluții. Jocurile în echipă ar trebui să fie încurajate atât în mediile formale, cum ar fi grădinița, cât și acasă, mai ales dacă vorbim de o familie cu doi sau mai mulți copii. Dacă copilul tău a ajuns la vârsta la care caută compania celorlalți copii pentru a se juca, sfaturile și ideile de mai jos te vor ajuta să găsești cele mai bune activități pentru el și prietenii săi.

Jocuri de grup pentru copii – când încep cei mici să se joace în grup?

Copiii încep să se joace cu alți copii abia pe la vârsta de 3 ani. Până la vârsta de 3 ani, copiii pot interacționa în mod natural între ei, pot să își împartă jucăriile și să imite diverse comportamente, însă nu își pot menține atenția prea mult timp în cadrul unui joc de grup. 

Copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt mult mai preocupați de joaca liberă și de explorarea mediului înconjurător. În momentul în care intră în colectivitate și încep să fie implicați în tot felul de jocuri și activități de grup pentru copii, ei devin din ce în ce mai curioși de relațiile sociale care se dezvoltă pe parcursul jocurilor. 

În perioada 3-5 ani, jocurile nu sunt atât de complexe și de structurate, ci mai degrabă urmăresc dezvoltarea fizică, socială și emoțională și îi învață pe copii cum să respecte câteva reguli simple pentru ca jocul să se desfășoare în cele mai bune condiții. Pe măsură ce copiii cresc, jocurile devin mai structurate și mai competitive, iar cei mici încep să descopere interese comune cu anumiți copii din grup. 

În perioada 6-10 ani se dezvoltă și prieteniile profunde, iar jocurile vin să închege relațiile sociale și să stimuleze gândirea logică și capacitatea de a concepe strategii și de a găsi soluții la diverse probleme. 

Tocmai din acest motiv este atât de important ca jocurile pentru copii să fie alese în funcție de vârstă, dar și de interesele lor și de zona care se dorește a fi dezvoltată. După cum vei vedea în cele ce urmează, jocurile reprezintă o modalitate excelentă de a stimula motricitatea, dezvoltarea emoțională sau relațiile sociale.

Lego

Imagine de Odd Sun pe Unsplash.com

Activități de grup pentru copii – în ce mod contribuie la dezvoltarea lor?

Jocurile pentru copii de grup reprezintă un mod eficient prin care cei mici învață și se dezvoltă în mod natural și distractiv. Activitățile în echipă în învață în primul rând pe copii să interacționeze și să comunice cu alți copii, dar și cu alți adulți (dacă aceștia sunt implicați în joc). Prin intermediul jocului, copiii învață mult mai rapid regulile sociale – cum să împartă, cum să coopereze cu coechipierii sau cum să negocieze cu cei din echipa adversă. Jocurile de grup pentru copii ajută și în procesul de dezvoltare emoțională. 

Copiii trebuie încurajați să își exprime emoțiile cât mai autentic și învățați cum să își gestioneze anumite stări emoționale. În timpul jocului, copiii pot fi puși în fața unor emoții diferite și așa pot învăța să le recunoască atât în ei înșiși, cât și la ceilalți. Activitățile de grup îi învață pe cei mici și să fie răbdători, să își asculte colegii, dar să își susțină și propriul punct de vedere. 

Jocurile mai complexe pot stimula gândirea critică, capacitatea de a rezolva probleme și creativitate. Copiii trebuie să fie suficienți de inspirați pentru a dezvolta strategii ce îi vor ajuta să atingă obiectivele jocului, iar acest lucru contribuie mult la dezvoltarea abilităților cognitive. În același timp, jocurile de grup promovează spiritul de echipă și învață copiii să lucreze împreună pentru a atinge un scop comun. Cei mici vor ști cum să își ofere sprijin reciproc și cum să își folosească resursele de care dispun pentru a câștiga. 

Nu în ultimul rând, jocurile de grup, mai ales cele care se desfășoară în exterior, în aer liber, îi ajută pe copii să se dezvolte din punct de vedere fizic. Alergatul, săritul, aruncarea unei mingi, toate acestea sunt activități care ajută la dezvoltarea motricității grosiere și la menținerea sănătății fizice.

Jocuri de echipă pentru copii – cum le alegi în funcție de vârsta copiilor?

Alegerea corectă a jocurilor în funcție de vârsta copiilor este esențială pentru o experiență plăcută și educativă. Copiii de o vârstă mai mic au nevoie de jocuri simple și ușor de înțeles, în timp ce copiii mai mari pot fi implicați în jocuri complexe, cu reguli și strategii. Capacitatea de atenție și nivelul de energie variază și ele în funcție de vârstă – copiii mici își mențin interesul pentru durate mai scurte de timp, în ce timp ce copiii mai mari pot participa la jocuri cu o durată mai lungă. Dar principalul motiv pentru care ar trebui să alegi jocuri potrivite pentru vârsta copiilor este nivelul de dezvoltare al celor mici. 

Jocurile pentru copiii de 3-5 ani se învârt în jurul dezvoltării motricității fine și a abilităților de socializare, în timp ce copiii cu vârsta de peste 6 ani învață din jocuri cum să fie competitivi în timp ce își păstrează spiritul de echipă. Dacă alegi un joc de strategie pentru un copil de 4 ani, s-ar putea ca efectul să nu fie cel dorit. Copilul se va plictisi repede tocmai pentru că nu are abilitățile necesare pentru a se implica în joc și a învăța ceva din ele. Mai mult decât atât, la copiii mici care sunt implicați într-un joc nepotrivit pentru vârsta lor poate să apară și sentimentul de neputință și frustrare pentru că nu pot să ducă la bun final sarcina pe care au primit-o în cadrul jocului. La fel se întâmplă și dacă propui unui copii de 7 ani un joc pentru copiii de o vârstă mai mică – curiozitatea sa nu va fi stimulată în niciun fel, iar nivelul său de implicare în joc va fi destul de mic.

Iată câteva idei de jocuri în grup pentru copii de diferite vârste:

  • Jocuri pentru copii de 3-5 ani: jocuri de construcții, jocuri de rol, activități creative (pictură, desen etc.),
  • Jocuri pentru copiii de 6-10 ani: jocuri de societate, jocuri educative, activități creative (tip DIY), activități sportive,
  • Jocuri pentru copii de peste 10 ani: jocuri de logică, jocuri de strategie, activități sportive.

Bineînțeles, unele activități pot fi potrivite pentru toate categoriile de vârstă, atâta timp cât sunt adaptate nivelului abilităților pe care copii le au. Spre exemplu, puzzle-urile pentru copii pot fi potrivite atât pentru cei de 3-4 ani, cât și pentru cei de 10-12 ani. Diferența stă în gradul de complexitate, iar în acest caz vorbim de numărul de piese (un copil de 10 ani poate face un puzzle chiar și de 100 piese, în timp ce un copil de 4 ani se poate juca cu un puzzle de 20-30 de piese).

Jocuri pentru copii în grup de interior sau de exterior – ce variante există?

Jocurile pentru copii în grup pot să difere și în funcție de locul în care se desfășoară – la interior (acasă, într-un loc de joacă special amenajat etc.) sau într-un spațiu exterior (parc, curtea casei, curtea grădiniței etc.). Am menționat deja că jocurile ar trebui să fie alese în funcție de vârsta și de abilitățile pe care copiii le au, însă este important să iei în considerare și starea lor de dispoziție. Dacă observi că cei mici nu au prea multă energie pentru un joc în aer liber ce presupune multă mișcare, te poți reorienta către jocurile educative sau cele de rol care implică stimularea creativității. De cealaltă parte, dacă observi că cei mici nu pot sta locului, îi poți scoate în curte pentru o sesiune de job liber în care pot alerga sau pot face orice altă activitate își doresc pentru consumarea energiei. Dacă nu ai inspirație, îți recomandăm noi câteva tipuri de jocuri pe care le poți propune copiilor atunci când sunteți într-un spațiu interior sau din contră, într-unul exterior.

Articole craft

Imagine de Jorge Franganillo pe Unsplash.com

Activități pe care le poți face cu un grup de copii într-un spațiu interior:

  • Ateliere de creație: organizează diverse ateliere în care copiii să poată picta, decupa sau lipi folosind diverse articole de craft, cum ar fi foarfeci de copii, abtibilduri și lipici cu sclipici,
  • Jocuri de rol: poți folosi diverse jucării pentru copii pe post de marionete și să încurajezi jocul de rol,
  • Puzzle-uri: reprezintă o modalitate excelentă de a stimula munca de echipă și gândirea,
  • Ateliere de muzică: copiii își pot alege diverse instrumente muzicale pentru a cânta împreună, exact ca într-o orchestră,
  • Ateliere de dans: o activitate ideală pentru a-i determina pe copii să își coordoneze mai bine mișcările,
  • Alte jocuri care încurajează competiția: poți folosi cărți de joc sau tabla de șah dezvoltarea gândirii logice dar și a abilității de a găsi soluții rapide la orice mișcare a adversarului,
  • Activități educative: există multe jucării educative pe care le poți folosi în diverse moduri pentru a susține procesul de învățare într-un mod distractiv,
  • Sesiuni de lectură: organizează sesiuni de citit pentru copii, mai ales spre finalul zilei, când energia lor este la cote minime.

Activități pe care le poți face cu un grup de copii într-un spațiu exterior:

  • Ateliere de grădinărit: dacă există spațiu verde, îl poți folosi pentru a-i învăța pe cei mici secretele grădinăritului,
  • Joaca în aer liber: uneori, este indicat să îi lași pe cei mici să își stabilească propriile reguli de joc,
  • Activități fizice: poți organiza concurs de sărituri, de atletism sau de aruncat cu mingea, poți amenaja trasee motrice pe care copiii să le parcurgă,
  • Experimente: te poți gândi la tot felul de experimente pe care copiii le pot face afară, în natură, cum ar fi explorarea mediului înconjurător,
  • Jocuri de improvizație: poți organiza sesiuni în care copiii trebuie să improvizeze diverse scenete (mima este un exemplu bun de activitate de acest tip).

De asemenea, există o mulțime de jucării de exterior cu ajutorul cărora micuții se pot simți bine în aer liber alături de prietenii sau rudele lor. De la seturi de badminton ideale pentru momentele de distracție în parc, până la mingi de apă și jucării de nisip potrivite pentru clipele petrecute pe plajă în vacanță, există o gamă diversă de variante din care să le alegi pe cele potrivite pentru copii.

Copii la plaja

Imagine de Vidar Nordli-Mathisen pe Unsplash.com

Așadar, există multe activități pe care le poți face cu copiii atât în interior, cât și în exterior. Dacă vorbim de copii de o vârstă mai mare, îi poți consulta și pe ei cu privire la jocurile de grup la care ar vrea să participe sau pe care ar vrea chiar să le organizeze.

Despre jocurile în grup pentru copii – sfaturi și recomandări utile

Jocurile în echipă susțin dezvoltarea celor mici în multe moduri, iar dacă vrei ca activitatea pe care o organizezi să fie un succes total, ar fi bine să ții cont de câteva lucruri:

  • Chiar dacă o activitate are un scop educativ, nu ezita să adaugi și partea distractivă (copiii sunt mult mai implicați în momentul în care văd că se și distrează),
  • Stabilește de la bun început regulile jocului și repetă-le pe parcursul acestuia pentru a evita conflictele,
  • Stabilește durata de timp pe care se va desfășura jocul și anunță-i pe cei mici când activitatea se apropie de final (dacă copiii sunt implicați într-un joc care le place mult, s-ar putea să fie greu să îi iei de acolo),
  • Alege jocuri potrivite pentru vârsta și starea de dispoziție a copiilor – dacă vezi că nu au chef de o activitate educativă, orientează-te către una care îi ajută să se relaxeze,
  • Promovează conceptul de fair-play în cadrul jocurilor competitive și nu ezita să intervii în momentul în care apar conflicte sau comportamente nedorite,
  • Asigură-te că toți copiii sunt incluși în joc și nimeni nu este lăsat pe dinafară,
  • Păstrează-ți flexibilitatea și fii deschis la schimbări și ajustări în timpul jocului, în funcție de nevoile copiilor și de modul în care decurge activitatea,
  • Oferă feedback – la finalul jocului, oferă feedback pentru comportamentul copiilor, dar și pentru rezultatele pe care le-au avut în urma respectării regulilor jocului.

În concluzie, jocurile de grup pentru copii reprezintă o modalitate bună de îmbunătățire a abilităților de socializare și comunicare, dar și de dezvoltare cognitivă și fizică. Toate informațiile pe care ți le-am furnizat pot fi aplicate atât într-un grup mare de copii, cum ar fi într-un loc de joacă, cât și acasă, într-un grup de 2-3 copii. Sfaturile și ideile împărtășite sunt utile mai ales pentru părinții care nu știu cum să întărească legătura dintre frați – jocurile reprezintă o modalitate bună de destindere a atmosferei și de conectare.

Articole recomandate