Copiii sunt plini de energie, sunt extrem de curioși și caută constant fel de fel de lucruri pe care să le facă, astfel încât să nu ajungă în pragul plictiselii. În acest proces, părinții, dar și cadrele didactice, joacă un rol foarte important, întrucât fiecare moment petrecut alături de micuți este o oportunitate de a-i ghida și a-i încuraja să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele în moduri variate. Așadar, activitățile extracurriculare, desfășurate în afara școlii, joacă un rol crucial în creșterea și formarea tuturor copiilor de toate vârstele.
Dacă în urmă cu câțiva ani, acest concept nu era foarte bine conturat, activitățile extrașcolare au evoluat semnificativ în zilele noastre, depășind cu mult tiparul clasic al orelor de sport sau orelor de artă, precum e ora de desen. Astăzi, copiii au o gamă extrem de largă de opțiuni disponibile din care pot alege, care să le stârnească interesul și să le dezvolte aptitudini unice.
Aceste tipuri de activități extrașcolare, despre care vom vorbi în interiorul articolului, au multe beneficii asupra dezvoltării copiilor, întrucât oferă oportunități de socializare, le permite micuților să-și facă noi prieteni, dar și să-și pună la încercare mai multe abilități, despre care discuta pe larg în cele ce urmează.
În continuare, îți vom dezvălui ce semnifică concret aceste activități extrașcolare, de câte tipuri sunt acestea, dar și cum îți dai seama ce este potrivit pentru copilul tău, în funcție de vârstă. Nu în ultimul rând, vom discuta și despre care sunt toate beneficiile acestor jocuri interactive.
Cuprins
Activități extracurriculare – ce reprezintă activitățile extracurriculare
Activitatea extracurriculară se desfășoară, în mod evident, în afara programului școlar obișnuit, fiind însă tot o formă educațională pentru elevi. Aceste activități extrașcolare de gimnaziu și nu numai, au loc, așadar, în timpul liber al copiilor, chiar după cursuri sau în timpul weekendurilor. Ele pot fi organizate în școli sau în afara lor, în funcție de resursele și oportunitățile disponibile, dar și în funcție de responsabilitatea pe fiecare profesor în parte vrea să și-o asume.
Dacă te întrebi când a apărut acest fenomen în școli, ei bine, nu este un timp exact. Cu toate acestea, în multe țări, activitățile extrașcolare au devenit o parte integrantă a sistemului educațional în ultimele decenii, întrucât s-au dovedit a fi extrem de utile. Ele trebuie să fie desfășurate neapărat sub supravegherea unui adult, care să îndrume micuții și care să-i ajute să-și descopere anumite aptitudine, pe care poate că înainte aceștia nu știau că le dețin. Partea cea mai bună este că exemplele de activități extracurriculare sunt multe, iar în capitolul următor îți vom oferi toate ideile de care ai nevoie.
În general, activitățile extrașcolare au fost introduse în școli ca o modalitate de a oferi elevilor oportunități suplimentare de învățare și dezvoltare, în afara materiilor de bază, care nu sunt întotdeauna cele mai eficiente, dar nici suficient de practice. Așadar, cu timpul, s-a observat faptul că ele sunt extrem de importante pentru dezvoltarea elevilor de toate vârstele, contribuind la creșterea interesului lor pentru învățare, la dezvoltarea abilităților sociale, dar și la dezvoltarea altor aptitudini esențiale.
În acest sens, pe măsură ce s-a înțeles importanța acestor tipuri de activități extrașcolare, școlile și sistemele de învățământ au început să încurajeze și ele și să le sprijine constante. Și, tocmai din acest motiv, astăzi, copiii se pot bucura de astfel de jocuri practice și distractive împreună cu colegii lor, care să le ofere o altă perspectivă asupra educației, ce nu trebuie să fie mereu plictisitoare, după cum consideră mulți dintre elevi.
Activități extrașcolare – exemple de activități extrașcolare în funcție de vârsta copilului tău
După cum am discutat deja, activitatea extrașcolară joacă un rol semnificativ în dezvoltarea și creșterea copilului tău. Oferă posibilitatea de a-l ajuta pe micuț să-și descopere noi pasiuni și interese, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și extinde orizonturile, în afara programului școlar. Așadar, în funcție de vârsta copilului, există mai multe tipuri de activități extrașcolare creative și educative, ce pot fi puse în practică oricând.
Începem cu micuții de peste 3 ani, care ar trebui să practice activități precum lucrul cu hârtie creponată și glasată, dar și cărțile de colorat, care pot fi extrem de distractive, dar îi pot ajuta și intelectual, în același timp. Jucăriile educative sunt, de asemenea, excelente pentru această grupă de vârstă, deoarece le pot îmbunătăți aptitudinile cognitive și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Pe măsură ce copilul tău crește și depășește această grupă de vârstă, acesta este pregătit pentru activități precum quilling și origami. Aceste tehnici care par a fi dificile, dar în esență pot fi foarte simple, stimulează concentrarea și răbdarea, iar rezultatele finale îi pot impresiona până și pe cei mici. De asemenea, jocurile educative pot fi introduse de la o vârstă destul de fragedă, pentru a le dezvolta abilitățile de comunicare, colaborare și gândire critică copiilor.
Pentru micuții pasionați de artă, activități precum lucrul cu plastilină și accesorii de modelaj pot fi o sursă excelentă de a se exprima liber. De asemenea, lucrul cu diferite tipuri de vopsele, precum acuarelele, tempera, uleiurile și acrilicele, dar și cu pensulele îi poate permite copilului tău să-și exploreze creativitatea și să-și dezvolte abilitățile artistice, lucru care se poate transforma într-un real hobby. Poți găsi pe site-ul nostru diferite seturi de pictură și desen, potrivite pentru toate grupele de vârstă.
Nu trebuie să uităm nici de creioanele colorate sau de creioanele cerate, care trebuie și ele incluse în rutina zilnică a copilului, încă de la o vârstă fragedă. De regulă, nu este suficient timpul pe care cel mic și-l dedică acestei activități la grădiniță, motiv pentru care își poate aprofunda această activitate în etapa extrașcolară.
Trecând la copii mai mari, jocurile de societate sunt o alegere excelentă în acest caz, întrucât îi ajută să-și dezvolte abilitățile sociale și de colaborare, în timp ce se distrează, dar își petrec și timpul liber într-un mod calitativ.
Este important să-ți încurajezi copilul să experimenteze și să descopere diferite activități extrașcolare în funcție de interesele și pasiunile lui. Fie că este vorba de artă, jocuri, activități manuale sau alte domenii, ele au un rol semnificativ în dezvoltarea lui, motiv pentru care nu ar trebui să fie trecute cu vederea.
Activitate extracurriculară – beneficiile acestor tipuri de activități
Activitățile extracurriculare în grădiniță sau în școala gimnazială au foarte multe beneficii, despre care vom vorbi în acest capitol. Ele oferă oportunități unice de învățare și dezvoltare, în afara orelor de curs clasice, după cum spuneam deja, dar au și multe alte efecte.
În primul rând, dezvoltă abilitățile sociale. Participarea la activități extrașcolare, cum ar fi anumite sporturi, îi ajută pe copii să-și îmbunătățească considerabil latura socială. Acestea îi obligă cumva pe micuți să lucreze în echipă și, astfel, să-și dezvolte capacitatea de comunicare cât mai bună. Prin interacțiunea cu alți copii și tineri cu interese similare, aceștia își îmbunătățesc abilitățile de lucru în echipă și învață să-și exprime ideile și opiniile în mod eficient.
De asemenea, participarea la activitățile extrașcolare poate avea un impact pozitiv și asupra performanțelor educaționale ale copiilor. Ele îi ajută să-și dezvolte disciplina, să-și gestioneze mai bine timpului, dar și să-și dezvolte capacitățile de concentrare. Așadar, implicarea în activități diverse, precum ar fi cluburile de lectură sau chiar și dezbaterile, poate avea un impact extrem de bun asupra rezultatelor ulterioare ale copilului la școală.
Mai mult, printre beneficii, vorbim și despre dezvoltarea abilităților de conducere și asumarea responsabilității, pentru că, în cadrul unui grup, copiii pot ocupa roluri de coordonator a unui proiect. În acest fel, ei pot învăța să ia decizii, să își asume responsabilități și să gestioneze o echipă, acest lucru pregătindu-i pentru provocările viitoare și dezvoltându-le încrederea în sine. De asemenea, acest tip de activitate îi poate responsabiliza foarte tare pe micuți.
Activitățile extrașcolare mai pot contribui și la creșterea încrederii în sine, dar și la dezvoltarea stimei de sine. Atunci când copiii obțin succese în cadrul acestor activități, ei se simt apreciați și își câștigă încrederea în propriile abilități. Mai mult, dacă acceptă astfel de jocuri interactive, micuții îți pot descoperi pasiuni și talente ascunse, ceea ce îi ajută să-și dezvolte adevărate hobby-uri.
Nu trebuie să uităm nici despre înlăturarea stresului sau gestionarea emoțiilor, prin intermediul activităților extracurriculare. Participarea la competiții sportive sau artistice, de exemplu, îi expune pe cei mici la diferite presiune și provocări, dar și la experiența de a face față eșecurilor și de a se ridica din nou, oricât de dezamăgitor ar fi rezultatul. Prin aceste experiențe, copiii învață să-și gestioneze mai bine emoțiile și să găsească soluții diferite pentru a depăși obstacolele. De asemenea, cât timp sunt implicați aici, ei vor uita de toate grijile și problemele vârstei, cum ar fi temele pentru acasă.
Așadar, activitățile extrașcolare aduc numeroase beneficii copiilor de toate vârstele, contribuind la dezvoltarea lor personală și la formarea unor abilități și calități importante, care-i vor însoți pe cei mici pe tot parcursul vieții. Tocmai din acest motiv, părinții trebuie să-i ajute și să-i stimuleze pe aceștia să practice cât mai multe jocuri de acest gen, iar noi îți vom spune cum poți face asta.
Activități extrașcolare la gimnaziu – cum stimulezi copiii să practice cu plăcere activitățile extrașcolare
Stimularea copiilor să practice cu plăcere activitățile extrașcolare despre care vorbeam mai sus poate fi uneori destul de grea. Așadar, îți vom oferi câteva strategii pe care le poți pune în practică, astfel încât copilul să nu resimtă ca o obligație aceste jocuri interactive.
În primul rând, este important să alegi activități potrivite intereselor și pasiunilor micuțului. Încearcă să identifici ce se potrivește caracterului copilului, iar abia apoi înscrie-l la aceste tipuri de activități extracurriculare. Dacă un copil este pasionat de artă, îl poți încuraja să se înscrie la un curs de pictură, pentru că doar așa vor crește șansele ca acesta să meargă cu plăcere acolo.
De asemenea, implicarea copiilor în procesul de luare a deciziilor poate fi extrem de important. În loc să impui o anumită activitate, permite-i micuțului să-și exprime preferințele și să aleagă singur, indiferent de vârsta sa. În acest fel, vor avea parte de un sentiment de autonomie și control, ceea ce poate stimula dorința de a se implica activ și de a-și urma interesele personale.
Mai mult, un mediu în care copiii se simt acceptați, încurajați și apreciați pentru eforturile lor, va contribui considerabil la dezvoltarea unei atitudini pozitive față de activitățile extrașcolare. Fiți deschiși, atât tu, cât și cadrul didactic, să le ascultați experiențele și să le oferiți feedback constructiv. Copiii nu trebuie să fie puși la zid pentru alegerile lor, iar în momentul în care greșesc ceva, nu trebuie să le scoți în evidență partea negativă a lucrurilor, ci este bine să le explici cu calmitate și într-o notă foarte optimistă.
Încearcă, totodată, să oferi copiilor posibilitatea de a explora diverse activități extrașcolare. Oferă-le opțiuni variate și flexibile pentru a experimenta și descoperi noi interese. De exemplu, înscrie micuții la activități diferite în fiecare săptămână sau lună, pentru că această diversitate va menține entuziasmul și curiozitatea copiilor la cote maxime.
Nu în ultimul rând, implicarea părinților sau a adulților, în general, în activitățile extrașcolare ale copiilor poate fi un factor important pentru stimularea lor. Așadar, participă ori de câte ori poți la aceste evenimente cu micuțul tău, oferă-i sprijinul necesar și încurajarea de care are nevoie. Trebuie să fii un model pozitiv pentru el, întrucât copiii, mai ales la vârste foarte fragede, învață cel mai bine prin puterea exemplului.
În concluzie, activitățile extracurriculare sunt foarte importante pentru copiii de toate vârstele, întrucât dezvoltă abilități și aptitudini foarte importante. Ele trebuie să fie introduse în viața copilului de la o vârstă fragedă, astfel încât micuțul să aibă timp să treacă prin toate etapele firești. Partea cea mai bună este că există o gamă variată de astfel de activități din care poți alege împreună cu copilul tău, iar cel mic nu va avea niciodată timp să se plictisească. Tu pentru ce activitate ai optat?
Sursa foto: pexels.com